Odštampajte ovu stranicu
Subota, 23 Maj 2015 12:02

Simbolika jasmina Istaknut

Džon Vilijam Voterhaus - Ofelija Džon Vilijam Voterhaus - Ofelija

Cvet jasmina hiljadama godina pleni i zaokuplja maštu ljudi od Orijenta do Mediterana. Od davnina se u različitim kulturama uz cvet jasmina vezuju verovanja i simbolična značenja. Njegov topao i elegantan, romantičan i senzualan miris, sa slatkom cvetnom aromom je postao jedan od najomiljenijih na svetu.

Smatra se da su postojbina jasmina Himalaji u zapadnoj Kini i na Tibetu. Prve informacije o ovom cvetu se mogu naći u drevnim kineskim, persijskim i egipatskim spisima. Drvo jasmina je ukrašavalo vrtove i odaje raskošnih palata azijskih naroda. Poštovala ga je kineska kraljevska porodica i njima se trgovalo duž Puta svile. U XVI veku je prenet u Evropu, nakon povratka portugalskog moreplovca Vaska de Game iz Indije, a nakon sto godina kasnije preplavljuje evropske vrtove.

Ime jasmin potiče od arapsko-persijske reči ysmin ili yzmin, što znači mirisni cvet. Žensko ime Jasmina, odnosno muško ime Jasmin vodi poreklo od ove reči. Smatra se da su roditelji davali ovo ime deci, jer su želeli da budu lepi, nežni, prefinjeni i ljupki kao cvet jasmina.

U indijskoj kulturi, kao u zapadnim kulturama jasmin simboliše čistotu, i kao takav obično krasi kosu mladih žena u raznim delovima jugoistočne Azije. Cvet jasmina je simbol boga Višne i koristi se tokom nekih verskih obreda u kući ili u hramu, gde izražava želju za čistotom duha. Za njegov miris u Indiji smatraju da simboliše zabranjenu ljubav na mesečini, a po legendi indijski bog ljubavi Kama kitio je cvetovima jasmina svoje strelice.

U Kini je jasmin simbol ženske ljubaznosti, zahvalnosti i delikatnosti, ali i sredstvo za privlačenje bogatstva i romantike. Vekovima su se njegovi suvi cvetovi koristili za čaj, a u nekim kulturama veruju da svakodnevno pijenje čaja od jasmina može da spreči bolesti kao što je rak.

Persijanci su cvetom jasmina mirisali vazduh na svojim skupovima. Tajne jasmina znala je i egipatska carica Kleopatra, koja je u prvom veku pre nove ere zavela najveće rimske vojskovođe Julija Cezara i Marka Antonija. Ona je potapala jedra svojih brodova u ulje jasmina, da bi joj vetar zanosno mirisao kada je sa svojim ljubavnikom Markom Antonijem, plovila Nilom. Vilijam Šekspir u svom delu Antonije i Kleopatra opisuje prvi susret Kleopatre i Marka Antonija: obukla se kao Afrodita, a haljine je poprskala opojnim uljem jasmina.

Jasmin je nacionalni cvet na Filipinima i često se vezuje u vence koji krase religiozne slike. Osim što je nacionalni cvet Indonezije, smatra se i za najvažniji cvet na svadbama, posebno na ostrvu Java. Jasmin je i nacionalni simbol u Pakistanu i na Havajima. U Siriji je jasmin simbol Damaska, koji se takođe zove i Grad jasmina, a na Tajlandu simboliše materinstvo. U Tunisu su cvetovi jasmina upleteni i tako ujedinjeni predstavljaju znak ljubavi.

Pročitano 12873 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci