Artnit

Ponedeljak, 27 April 2015 11:04

Nega ciperusa Istaknut

Ciperus, koji je poznat i po imenima vodena palma i šilj je sobna biljka koja ima zanimljiv tropski izgled. Nije osetljiv i lako se gaji. Da bi napredovao i imao zdrave zelene listove njegov koren treba da bude uvek mokar.

Ciperusu je potrebno mnogo vlage, i zato podmetač ispod saksije treba stalno da bude pun vode, naročito tokom leta. Kada je vazduh suviše suv i topao, vrhovi listova se suše. Prija mu i svakodnevno intenzivno zalivanje, a ako je bez vode listovi požute.

Mesto u senci ili polusenci najviše odgovara ciperusu. Treba ga držati dalje od radijatora ili drugog izvora toplote.

U toku leta ciperus može da bude napolju, u hladovini, gde neće biti izložen jakom suncu, a u ranu jesen se unosi unutra. Zimi mu odgovara svetlo mesto, u prostoriji gde je temperatura od 10 do 18 stepeni, ali i neložena soba ili svetao podrum.

Ciperus se prihranjuje od marta do avgusta, kada intenzivno raste, svake dve nedelje tekućim đubrivom. Posle toga ulazi u period mirovanja, a tada se preporučuje prihranjivanje jednom mesečno.

Pošto voli da bude sputan, ciperus može da se presadi u proleće u nešto veću saksiju.

U proleće se ciperus lako razmnožava deljenjem bokora starih biljaka, listovima lisnim reznicama. Na sobnoj temperaturi će za nekoliko dana izbiti korenčići iz reznice sa listovima, koja se stavi u vodu. Kada oni ojačaju, biljka se presađuje u saksiju, u laku humusnu zemlju, sa dodatkom malo ilovače.

Pročitano 3362 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 08 Novembar 2019 11:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega ciperusa