Artnit

Nedelja, 13 Januar 2013 22:21

Plastične saksije Istaknut

Plastične saksije se sve više koriste u uređenju savremenog enterijera i eksterijera doma. One se uklapaju u svaki stil uređenja doma i mogu da budu zanimljiv detalj u svakom prostoru. Zato su uvek dobar izbor za dekorisanje domova, terasa, balkona i vrtova.

Plastične saksije dolaze u raznim bojama, oblicima i veličinama. Njihova površina se može obrađivati na različite načine. One mogu da budu veoma jednostavne, mat ili sjajne, a i veoma kvalitetne i dekorativne. Takođe, mogu da budu i verne kopije materijala, terakote, drveta, kamena ili betona.

Plastične saksije nisu pogodne za velike sobne biljke, jer su dosta lagane i prilično nestabilne. Lako se prevrnu, kada su premale za biljku i kada se zemlja u njima osuši. Zato su mnogo bolji izbor za manje biljke.

Prednosti plastičnih saksija su trajnost, praktičnost i niža cena. Teško se lome i izdržljive su.

Za ljubitelje sobnih biljaka koji češće zaboravljaju da zaliju svoje biljke plastične saksije su uvek dobar izbor. One zahtevaju manje zalivanje i pogodne su i za one sobne biljke koje traže više vode. Dobro zadržavaju vodu, pa je rizik od isušivanja manji. Ali, zadržavanje vode može ponekad uzrokovati truljenje korena biljke. Zato je drenaža za ovu saksiju veoma bitna. Rupe na dnu saksije služe za odvod viška vode, a tanjirić položen ispod saksije sprečava da ne procuri dalje. Kada birate saksiju, proverite da li postoje drenažne rupe bušene u dnu, i otvorite nove ako zemlja ostaje suviše vlažna. Možete da dodate i sloj kamenčića ili šljunka na dno saksije pre nego što je napunite zemljom.

Plastične saksije generalno imaju tanje zidove i pružaju korenu biljke malo izolacije od promene temperature. Crne saksije mogu delovati kao sakupljač sunčeve toplote. Posle dužeg stajanja na jakom suncu ove saksije, posebno one manje kvalitetne mogu da izblede i da postanu krte i lomljive.

Plastične saksije, posebno one jeftinije su često neugledne. Uz malo kreativnosti i one mogu da postanu lep ukras u domu. Možete da ih obojite nekom drugom bojom ili naslikate zanimljive ornamente na njima. Na primer, uz pomoć lepljive trake saksija može da se oblepi, a preostali deo oboji. Kada se boja osuši, skine se lepljiva traka, a dobijene pruge se mogu obojiti i nekom drugom bojom.

Pročitano 7610 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 06 April 2019 10:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Plastične saksije