Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 26 Januar 2015 12:27

Gasterija - advokatski jezik Istaknut

Gasterije su mali sukulenti, koji se gaje kao sobne biljke i veoma su pogodni za sađenje u žardinjerama i minijaturnim vrtovima. Zbog oblika lista mnoge vrste se nazivaju volovski jezik, kravlji jezik ili advokatski jezik. Njihovi cvetovi raznovrsnih boja su nalik na male amfore.

Rod gasterija pripada porodici Aloideae i obuhvata oko 20 vrsta biljaka. Ovaj rod je dobio ime po obliku cvetova, koji su pri osnovi oblo prošireni kao stomačići (na latinskom jeziku gaster).

Gasterije potiču iz južne Afrike, a samo jedna vrsta iz južne Namibije. Kao ukrasne biljke u Evropi se gaje više od 300 godina.

Gasterije sporo rastu. Zavisno od vrste mogu da budu od 2 do 3 santimetara, do nekoliko metara u prečniku. Koren je plitak i sukulentan.

Cvetovi gasterija su cevasti i obično su trobojno zeleni, beli i bledoružičaste do crvene boje.

Vrste gasterije se razlikuju po listovima. Oni su sukulentni, blago savijeni ili talasasti. Obično rastu vertikalno, često u paru, a ređe u obliku spiralne rozete. Mogu da budu tamnozelene, skoro crne boje, u različitim nijansama zelene ili sive boje, šareni ili prugasti.

Gasterije izgledaju zanimljivo u posudama od metala koji sija i posudama neobičnog oblika.

Pročitano 3795 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci