Artnit

Subota, 20 Decembar 2014 15:37

Vriseja - kićena sablja Istaknut

Vriseja je jedna od vrsta iz roda bromelija koja se gaji kao sobna biljka zbog veoma lepih listova i cveta, koji kod nekih vrsta može da se održi i više meseci. Ova vrsta bromelije veoma podseća na tilandsiju, što je posebno vidljivo u njenoj strukturi cveta.

Rod Vriesea obuhvata oko 250 vrsta koje pripadaju porodici Bromeliaceae.

Vriseje su rasprostranjene u šumovitim i kamenitim predelima Srednje i Južne Amerike. Pošto su epifitne biljke, njihovo stanište u vlažnim šumama su debla drveća i kamene stene, a korenov sistem ima funkciju da pričvrsti biljke za podlogu. Vrste vresija koje su velikih dimenzija, u prirodi su često stanište za neke vrste insekata i žaba.

Listovi vriseje su čvrsti, sabljasti, glatkih ivica, pravilno povijeni i obrazuju rozetu, preko koje se vrši apsorpcija vode i hranljivih materija. U zavisnosti od vrste listovi mogu da budu jednobojni, zeleni ili ljubičasti, kao i mrljasti, mermerni, sa crno-braon ili belim poprečnim prugama.

Vresije cvetaju kada su stare nekoliko godina. Cvetno stablo je uspravno, jarkih boja, sa sabljastim cvastima, koje su kod nekih vrsta veoma razvijene. U zavisnosti od vrste cvetovi mogu da budu crveni, žuti, beli ili zeleni.

Najpoznatiji varijetet koji se često gaji kao sobna biljka je Vriesea splendens, čiji su listovi šareni. Sa snopom crvenih brakteja koje liče na plameni mač su veoma zanimljiv detalj u enterijeru doma.

Pročitano 10120 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 31 Oktobar 2019 12:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Vriseja - kićena sablja