Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 26 Novembar 2014 12:17

Fikus pandurata - fikus lirata Istaknut

Fikus pandurata je vrsta fikusa, koja je zbog oblika listova, koji su nalik su liru, poznatija kao fikus lirata. Ova vrsta fikusa je popularno ukrasno drvo u suptropskim i tropskim vrtovima, a gaji se i kao sobna biljka. Kada poraste može da bude velika fokusna tačka u dnevnoj sobi, hodniku i svim većim prostorijama u domu.

Fikus lirata, potiče iz zapadne i centralne Afrike, gde raste u tropskim prašumama. Često počinje da raste kao epifit na kruni visokog drveta, a onda pušta korene ka zemlji koji obmotavaju stablo domaćina i polako ga guše. Takođe, raste i kao samostalno drvo, visoko i preko 15 m. Kao sobna biljka u zatvorenom prostoru može da poraste i do 3 m.

Kod fikus lirate se uvek brzo pojavljuje nekoliko listova jedan iza drugog. Listovi su krupni, sjajni, smaragdnozeleni, sa grubom teksturom, istaknutim žilama i talasastom ivicom, dugi od 50 do 60 cm.

Cvetovi fikusa lirate su zelene boje. Plod je okrugao zelene boje sa belim tačkama. Kada se gaji kao sobna biljka ne cveta i ne donosi plodove.

U enterijeru doma fikus lirata sa svojim velikim sjajnim listovima je uvek dobar izbor za popunjavanje svetlih uglova u domu. Izgleda zanimljivo kada raste u grupi od više manjih primeraka. Kada je mlad može da se sadi u saksije, a kasnije formira upečatljivo drvo, žbun ili čak postane puzavica.

Pročitano 5855 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 21 Januar 2015 14:48
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci