Artnit

Petak, 21 Novembar 2014 12:26

Tradescantia zebrina - nega Istaknut

Tradescantia zebrina ili prugasta Tradescantia, kako se često naziva je zanimljiva šarena puzavica, koja raste brzo i žbuna se. Veoma je otporna i lako se gaji. Kao sobna biljka lepo izgleda u visećim korpama ili saksijama, kao i na dasci na prozoru.

Da bi imala intenzivne boje šarenog lišća zebrinu treba staviti na svetlo mesto, ali dalje od jakog sunca. Pri slabom osvetljenju lišće gubi svoju boju.

Pošto nije isključivo sobna biljka zebrina se može izneti leti napolje, ali treba obezbediti dovoljno vlage i u vazduhu i u zemljištu. Zimi se unosi u osrednje hladnu prostoriju, gde je temperatura od 12 do 15 stepeni, ali ne ispod 10 stepeni.

Zemljište za zebrinu treba da bude dobro drenirano, jer višak vode u zemljištu može uzrokovati truljenje korena i uginuće biljke.

Samo kada zemljište u saksiji počne da se suši zebrinu treba zalivati. U vreme rasta, od marta do avgusta, zaliva se obično svakog dana, a zimi znatno manje.

Dok aktivno raste zebrina se prihranjuje tečnim đubrivom, svake dve ili tri nedelje.

Zebrina često ne toleriše suv vazduh, pa njeno lišće treba redovno prskati za vreme letnjih vrućina, a posebno kada je u prostoriji centralno grejanje.

Orezivanje stabljika zebrine podstiče puniji, žbunast rast i poboljšava njen izgled.

Zebrina se veoma jednostavno razmnožava deljenjem ili pelcerom. U čašu sa vodom treba staviti otkinutu grančicu, koja će se zakoreniti, za jednu do dve nedelje.

Lišće zebrine žuti zbog slabe ishrane ili pogrešne reakcije zemljišta. Uvele i oštećene listove treba redovno uklanjati.

Lisne vaši retko napadaju zebrinu.

Pročitano 26581 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 16 Februar 2019 11:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Tradescantia zebrina - nega