Artnit

Četvrtak, 06 Novembar 2014 13:01

Kaladijum - anđeoska krila Istaknut

Sobna biljka kaladijum je zanimljiv ukras u enterijeru doma zbog raznobojnih listova. Uz posebnu negu može da se gaji i u vrtu kao baštenska biljka. Zbog šarenih listova poznat je pod nazivom anđeoska krila, a zbog veličine i oblika listova i po nazivu slonovo uvo. Listovi kaladijuma obogaćuju vazduh svežim kiseonikom.

Caladium pripada porodici Araceae. Ime roda Caladium potiče od malajske reči heladi, što znači biljka sa jestivim korenjem. Ovom rodu pripada 15 vrsta višegodišnjih zeljastih biljaka, koje potiču iz tropskih oblasti Južne Amerike. U Evropu je ova tropska biljka preneta iz Brazila gde počinje da se gaji kao ukrasna biljka od XVIII veka.

Većina vrsta kaladijuma su relativno niske biljke, od 23 do 38 cm, ali neke vrste mogu da porastu do 60 cm visine i isto tolike dužine.

Lišće kaladijuma srcastog oblika, šire ili duže, zaoštreno ili zaokruženo, po ivici celo ili naborano nalazi se na jakim golim peteljkama. U zavisnosti od varijeteta boje na listovima variraju od zelene, bele, sive, krem, crvene, ružičaste, žute sa crvenim ili zelenim žilicama, a neke i sa ljubičastim tačkicama. Ove boje mogu da budu bleđe ili tamnije u raznovrsnim nijansama i oblicima šara.

Danas postoji oko hiljadu hibrida i kultivara kaladijuma. Najpoznatija vrsta je Caladium bicolor, koji se gaji kao jednogodišnja ili kao sobna biljka.

Pročitano 8563 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 02 Februar 2019 11:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kaladijum - anđeoska krila