Artnit

Nedelja, 19 Oktobar 2014 11:26

Neoregelija - rumena bromelija Istaknut

Vrste neoregelije, koje pripadaju porodici bromelija gaje se zbog listova intenzivnih boja. U enterijeru doma se kao sobne biljke mogu gajiti posebno, ali su zanimljive i za mešane zasade u saksijama, ćupovima i žardinjerama sa vrstama, kao što su fikus, filadendron ili dracena.

Neoregelia je rod biljaka cvetnica, koji pripada porodici Bromeliaceae. Rod je dobio po Eduardu Avgustu fon Regelu, direktoru botaničke bašte iz Sankt Peterburga u Rusiji.

Preko 100 vrsta biljaka čine rod Neoregelia. Većina njih raste divlje u Brazilu, Kolumbiji i Peruu i mogu se naći najčešće na drveću i žbunju, od nivoa mora do 5000 metara.

Listovi neoregelije su sjajni tamnozeleni, sabljasti, dugi, glatki ili sa bodljom na vrhu. Oni se šire iz središnjeg levka u kojem se pojavljuju sitni, neugledni beli ili plavi cvetovi, obično u letnjim mesecima, ali i u bilo koje drugo doba godine. Kako se javljaju cvetovi, listovi oko sredine biljke dobijaju sjajniju intenzivniju jarkocrvenu ili ružičastu boju koja se dugo održava. Spoljni listovi mogu da budu zeleni, srebrni, crveni, narandžasti, ljubičasti, beli, ali i sa prugastim ili prošaranim trakama u bilo kojoj kombinaciji ovih boja.

Kao sobne biljke neoregelije počinju da se gaje srednom XIX veka. Danas postoji preko 5000 registrovanih sorti u raznim veličinama, formama i bojama.

Neoreglia carolinae Tricolor, poznata kao rumena bromelija je jedna od najpopularnijih vrsta neoregelije. U vreme cvetanja listovi u središtu rozete su crvene boje. Spoljni zeleni listovi imaju bele ili zelene pruge.

Pročitano 4714 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Neoregelija - rumena bromelija