Artnit

Sreda, 15 Oktobar 2014 11:36

Tradescantia zebrina - sobna puzavica Istaknut

Vrsta Tradescantia zebrina ili prugasta Tradescantia zebrina je zanimljiva šarenolisna puzavica i jedna od najmanje zahtevnih vrsta roda Tradescantia. Već dugo se gaji kao atraktivna sobna biljka. Dobar je izbor za žardinjere na terasi i balkonu u kombinaciji sa drugim biljkama.

Rod Tradescantia pripada porodici Commelianceae (puzavice). Ime roda je dato je u čast baštovana engleskog kralja Čarlsa I, Džona Tradescanta. Poznat je i pod imenima tradeskancija, sobna puzavica, podarka. Rod obuhvata oko 70 vrsta zeljastih višegodišnjih biljaka, koje potiču iz Meksika i Srednje Amerike. Ove biljke mogu da porastu u visinu od 30 do 60 cm i često imaju meke, povijene stabljike i sjajne ovalno-šiljate listove sa trakama raznovrsnih boja: zelene, plave, bele, ružičaste, sive, smeđe-crvene. Cvetovi su najčešće mali, ružičasti ili ljubičasti. Kod mnogih vrsta cvetovi su otvoreni samo ujutru i po oblačnom vremenu.

Lekovita svojstva zebrine poznata su od davnina. Zebrina se tradicionalno gaji u budističkim samostanima. U tradicionalnoj medicini se koristi lišće ili sveži sok od njenog lišća za ozleđenu kožu, kao i za lečenje dijabetesa, neuralgije lica, prehlade i zubnih bolesti.

Kao sobna biljka najpoznatija je zebrina pendula, koja ima jajaste zašiljene listove, duge oko 6 cm. Gornja površina lista je zeleno-purpurne boje sa srebrnim prugama, a naličje purpurno. Cvetovi su jarkoružičaste ili ljubičaste boje.

Zebrina purpusii ili zebrina purpurna je čvrsta biljka, čiji su listovi malo dlakavi na vrhu i nemaju jasne pruge na listovima. Gornja površina lista je crvenkasto-maslinasto-zelene boje, a naličje ljubičaste boje. Cvetovi su sitni, boje lavande.

Poznati kultivar zebrine pendule je Quadricolor, koji ima zelene, bele, svetloružičaste i srebrne pruge na listovima.

Pročitano 12630 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 06 Februar 2019 14:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Tradescantia zebrina - sobna puzavica