Artnit

Petak, 10 Oktobar 2014 11:36

Cissus - sobna lozica Istaknut

Cissus ili sobna lozica kako se često naziva je zanimljiva puzavica koja se gaji kao sobna biljka i spada u grupu biljaka koje su prečišćevači vazduha. Može se držati na polici ili niskoj komodi, a posađena u viseću saksiju ili korpu i okačena na zid postaje zanimljiv ukras. Vremenom često poraste toliko da prekrije ceo zid.

Cissus ili sobna lozica je ime roda, koji spada u porodicu Vitaceae. Ime roda je nastalo od grčke reči kissos, što znači bršljan. Ovaj rod obuhvata oko 350 vrsta uglavnom drvenastih puzavica, a ima i biljaka debelog mesnatog stabla koje se ne penju i nekih sukulentnih vrsta.

Većina vrsta sobnih lozica potiče iz Australije, uglavnom iz tropskih i suprtopskih šuma. U Evropu je doneta pre oko 100 godina iz Australije.

Grane sobne lozice su smeđe boje i malo obrasle sitnim dlačicama, a imaju i vitice karakteristične za puzavice. Listovi su pojedinačni, ili trobrojni do petobrojni, ovalni, na vrhu šiljasti i imaju blago smeđu nervaturu, nazubljenu ivicu i sjajnu površinu. Cvet ima četiri latice u venčiću.

Kao sobne biljke najčešće se gaje Cissus antarctica i Cissus rhombitolia.

Cissus antarctica potiče iz Australije. Ova zimzelena lozica ima srednje velike reckaste listove, koji podsećaju na vinovu lozu.

Cissus rhombitolia, poznat i kao kućni bršljan je žbunasta sobna puzavica loptastog oblika, koja potiče iz Južne Amerike. Listovi na dugim peteljkama su sjajni tamnozeleni, složeni, tročlani i skoro romboidni. Mladi izdanci, kao i donja strana lista su crvenkasti i umereno dlakavi.

Pročitano 7428 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 22 Januar 2019 12:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Cissus - sobna lozica