Artnit

Petak, 26 Septembar 2014 11:19

Hoveja - kentija palma Istaknut

Atraktivna palma, dugih listova hoveja se dosta gaji kao sobna biljka. Najčešće se gaje vrste Howea forsteriana i Howea belmoreanam, koje vremenom u sobi mogu do porastu i do plafona. Krasi ih raznovrsno, široko, lepezasto i perasto lišće, koje je zanimljiv detalj u svakom kutku doma, a neizostavan detalj u tropskom uređenju doma.

Rod Howea pripada porodici Arecaceae. Potiče sa ostrva Lord Howe u Pacifiku, po kome je rod dobio svoje botaničko ime. Ime Kentia pod kojim je poznata potiče od imena glavnog grada ovog ostrva.

Kao sobne biljke najčešće se gaje Howea forsteriana i Howea belmoreanam koje rastu kao endemske vrste na ostrvu Lord Howe. Rastu veoma sporo i potrebno je mnogo godina da se formira lepo stablo. U prirodnom staništu mogu da porastu do 12 m. U kućnim uslovima izrastu dva do tri lista godišnje i obično poraste u visinu od 3 do 4 m.

Poznatija i raširenija kao sobna biljka je Howea forsteriana, koja se često naziva sobna palma ili rajska palma. Može da poraste do 12 m u visinu. Listovi su perasti, malo savijeni, do 2,5 m dužine. U prirodnom staništu cveta i donosi plodove, bledocrvene boje nalik na plod masline.

Howea belmoreana se više gaji u vrtu u toplijim krajevima. Može da poraste do 10 m u visinu. Listovi su perasti, vijugavi, dugi do 4 m. Njeni listovi izgledaju zanimljivije od vrste palme Howea forsteriana, ali kada se gaji kao sobna biljka nije tako otporna.

Pročitano 6297 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 17 Oktobar 2019 10:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Hoveja - kentija palma