Artnit

Subota, 13 Septembar 2014 11:57

Bosiljak - kraljevska trava Istaknut

Vilijam Holman Hant - Izabela i lonac bosiljka Vilijam Holman Hant - Izabela i lonac bosiljka

Bosiljak prožima mnoge segmente života, uz njega su vezana različita verovanja i simbolika, a ima veoma važnu ulogu i u magiji, religiji i kultu, medicini, kulinarstvu. Njegovo ime potiče od grčke reči, basilikon phuton, što znači kraljevska biljka. Zovu ga i kraljevska trava, jer je i u starim vremenima bio veoma cenjen.

Reč bosiljak (italijanski basilico, engleski basil) potiče od grčke reči basieus, što znači kraljevski i ukazuje na poštovanje drevnih kultura prema ovoj biljci. Tako su ga na primer, stari Grci smatrali kraljem začina. Naziv se povezuje i sa grčkom reči basileus, što znači kralj ili car, a u osnovi ima verovanje da je rastao na mestu gde su Sveti car Konsantin i njegova majka Sveta carica Jelena pronašli časni krst Gospodnji.

Prvi pisani trag o bosiljku je star četiri milenijuma i potiče iz starog Egipta, a ostaci bosiljka su nađeni i u piramidama. Egipćani su ga prinosili na žrtvene oltare svojim bogovima. Mešajući ekstrakt bosiljka sa ekstraktima tamjana i mirhe balsamovali su tela umrlih vladara.

Grčki plemići su koristili ulje bosiljka za mazanje tela zbog njegovog posebnog mirisa.

Bosiljak verovatno potiče iz Indije, jer se kao sveta biljka, pominje još pre 4000 godina. U istočnoj Indiji se zove tulasi ili tulsi i povezuje sa imenima dobrih bogova, i smatra za milostivu, mirisnu, bogatu listom, satiračicu zlih duhova. Posvećen joj je kult dubokog značenja, i gajen je kao simbol dobrodošlice. Tulsi se u obliku božanstva, Vrinda Devi, obožava i u indijskim hramovima. Pošto se veruje da štiti od nesreće često se viđa u središtu i vrtovima Višnuovog, Raminog ili Krišninog hrama, a sveži venci ispleteni od njenog lišća se nude njegovim božanstvima. Indijci su izabrali bosiljak i kao biljku nad kojom se zaklinju na sudu. Koristi se i za lečenje mnogih bolesti - astme, alergija, dijabetesa, bubrežnih kamenaca, impotencije, neplodnosti. Octimum sanctum, ili tulasi većina indijskih domova smatra vrlo svetim i ne jede ga, a neke vrste bosiljka, kao što je na primer Ocimum kilimandscharicum se koriste kao začin.

Rimljani su bosiljak povezivali s ljubavlju i odanošću. Verovalo se da će muškarac voleti zauvek ženu od koje primi grančicu bosiljka. Rimski prirodnjak Plinije je tvrdio da kobilama i magaricama treba davati bosiljak kao hranu da bi bile plodne.

U Italiji je svežanj bosiljka simbolisao čestitost i devičanstvo. Devojke su nosile svežnje bosiljka na prsima ili za pojasom, a udate žene na glavi, u kosi. Verovalo se i da miris bosiljka stvara ljubav, pa se zvao Bacia-Nicola, što na italijanskom jeziku znači poljubi me Nikola. Po jednom predanju iz XV veka, bosiljak se naziva ljubavničkim posrednikom, jer je u Toskani svaka devojka stavljala posudu sa bosiljkom na prozor, koja je za njenog mladića značila da ga očekuje.

U nekim krajevima se veruje da će bosiljak privući novac, uspeh i blagostanje, kada se stavi u novčanik. Trgovci u Haitiju veruju da će isterati nesreću i privući kupce, ako stave bosiljak u svoje dućane.

Bosiljak je veoma važan i u hrišćanskim obredima. Legenda kaže da je nikao iz Hristove krvi na Golgoti, kao i da je Bogorodica od sveg cveća najviše volela njegov miris. Zato se i danas u nekim grčkim pravoslavnim crkvama bosiljak upotrebljava u pripremanju svete vodice, a lonci sa bosiljkom drže oko oltara.

Za bosiljak se u nekim krajevima vezuje značenje zla i nesreće. Na Kritu je bosiljak simbol žalosti. Postoji izreka: "Sejati bosiljak znači psovati." U jednoj hrišćanskoj narodnoj pesmi se peva: "Bosiljče, cveće žalosti, procvetaj pod mojim malenim prozorom, jer ležem u bolu, a zaspim u plaču."

Pročitano 9305 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 13 Oktobar 2019 10:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Bosiljak - kraljevska trava