Artnit

Četvrtak, 04 Septembar 2014 12:04

Fitonija - mozaik biljka Istaknut

Fitonija (Fittonia) je lisnodekorativna tropska biljka. Poznata je i pod nazivom mozaik biljka, zbog zanimljivih listova prekrivenih sitnim žilama u raznovrsnim bojama. Gaji se kao sobna biljka, ali dobro napreduje i u staklenim posudama ili terarijumima.

Rod Fittonia spada u porodicu Lamiales. Njeno latinsko ime potiče od prezimena sestara Fitton, Elizabeth i Sarah Mary Fitton, koje su napisale knjigu Razgovori o botanici u drugoj polovini XIX veka.

Rodu Fittonia pripada preko 15 poznatih vrsta, koje potiču od dva osnova, Fittonia gigantea i Fittonia verschaffeltii.

Visoka zeljasta višegodišnja biljka, Fittonia gigantea poreklom iz Bolivije, ima tamnozelene, ovalne listove, malo zašiljene na vrhu, sa jarkocrvenim žilama.

Niska, puzajuća biljka Fittonia verschaffeltii, poreklom iz Kolumbije, ima okrugle do srcolike ili jajaste listove, tupo zaobljene na vrhu, duge i do 10 cm, i njima prekriva tlo. Zastupljena je u dva oblika: Argyroneura, sa srebnim i Pearcei sa svetlocrvenim žilama na listovima.

U prirodnim staništima fitonija je često pokrivačica tla. U Evropu je doneta iz Perua polovinom XIX veka.

Fitonija je otporna višegodišnja zimzelena biljka, koja spada u puzavice. Može da poraste, oko 10 cm u visinu, i oko 30 cm u širinu. Listovi variraju po veličini. Vrste sa velikim listovima mogu da uspevaju samo u posebnim uslovima, kao što su na primer terarijumi, a one sa sitnijim lišćem lepo napreduju i u stanu, kao sobne biljke.

Fitonija cveta od juna do septembra. Cvetovi su sitni i neugledni, beli ili bledokrem boje, sakupljeni u cvast nalik klasu. Ako se cvetovi odstrane, poboljšava se kvalitet listova.

U novije vreme odgajeni su različiti kultivari fitonija, koji se najviše razlikuju po listovima. Osim što su perasto raspoređeni, listovi mogu da budu razuđeni, reljefni, zaobljeni, talasasti i znatno sitniji. Boje nervature lista su raznovrsnije. Osim srebrne, crvene, ružičaste boje može da bude i u beloj, zelenoj, kao i u nijansama od svetle do tamnoljubičaste, i skoro crne boje.

Pošto žilice fitonije ne prodiru duboko u zemlju, a ona manje ili više, puzi preko ivice saksije odgovaraju joj pliće saksije ili cvetne činijice. Uz visoke biljke, gde je pokrivač tla izgleda zanimljivo. Ako se gaji samostalno, sadi se u grupama od po tri biljke različitih boja, zbog lepšeg i bujnijeg izgleda.

Da bi fitonija bolje napredovala, stavite je na vlažna mesta poput kupatila ili terarijuma.

Pročitano 6163 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 16 Oktobar 2019 10:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Fitonija - mozaik biljka