Artnit

Nedelja, 31 Avgust 2014 12:02

Ehmeja - ružičasta bromelija Istaknut

Kao sobna biljka ehmeja se gaji zbog zanimljivog lišća i neobičnog klasa cveta sa ružičastim braktejama. Može da raste, kao i većina sobnih biljaka na kompostu. Ako se dobro zaliva može da se pričvrsti na komad kore drveta i bude zanimljiv viseći ukras.

Rod ehmeja (Aechmea) pripada porodici bromelija (Bromeliaceae). Zastupljena je sa oko 150 vrsta.

Ehmeja je prirodni epifit, raste na drugim biljkama, obično na kori ili na gornjim granama drveća u tropskim prašumama Srednje i Južne Amerike. Iz šupljina u kori koriste vodu i hranjive materije. Doneta je u Evropu u XIX veku iz Brazila.

Dobro razvijena ehmeja može da poraste i do 60 cm u visinu.

Listovi ehmeje su dugi oko 20 cm, široki 5 do 6 cm, debeli i tvrdi, sivo-zelene boje ili išarani belim isprekidanim prugama. Listovi su povijeni prema dole i rastu u središtu u krug tako da stvaraju zvezdastu čašicu.

Ehmeja uglavnom cveta leti, ali cvetanje može i da izostane. Iz sredine lisne rozete izrasta cvetna stabljika i klas cveta sa ružičastim braktejama koje ostaju oko 6 meseci, a na njemu se razvijaju i sitni plavi cvetovi koji venu brzo. Kada cvetni klas počne da vene treba ga iseći.

Svaka lisna rozeta ehmeje cveta samo jednom, ali istovremeno niču dve, a ponekad i tri male rozete iz njenog donjeg dela koje zamenjuju uvelu biljku.

Pročitano 5162 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 15 Oktobar 2019 10:27

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ehmeja - ružičasta bromelija