Artnit

Nedelja, 24 Avgust 2014 11:28

Nega havortije Istaknut

Havortija je zanimljiv mali sukulent, poznat pod imenom mini agava, koji se gaji kao sobna biljka. Veoma je otporna, pa joj skoro ne treba nikakva nega. Dobro napreduje i na severnom i na južnom prozoru, a preko leta može da bude zanimljiv ukras na terasi, balkonu ili u vrtu.

Havortiji odgovara mesto sa mnogo prirodne svetlosti ili zasenjeni prozori. Ali, iako je sukulent ne prija joj direktno jako sunce, i kada je izložena prevelikoj količini direktnog sunca listovi dobijaju crvenkastu boju.

Leti havortiji prija toplota. Zimi može da prezimi na temperaturi od 10 do 15 stepeni.

Mešavina ilovače, treseta i grubog peska ili peskovita zemlja prožeta zdrobljenim kamenom su dobar izbor za havortiju, jer brzo propuštaju vodu, čime se sprečava truljenje korena. Prilikom sađenja na dno saksije treba staviti dovoljno šljunka ili peska zbog odlivanja suvišne vode.

Havortija se zaliva ujutru, da bi se voda ocedila i isparila do mraka. Prilikom zalivanja treba paziti da voda ne dođe u srce rozete i ne treba da se zaliva preobilno naročito zimi, jer biljka počinje da se saginje. U proleće i leto se zaliva redovno, jednom nedeljno. Leti bolje podnosi sušu nego suviše vlažnosti, a zimi se zalivanje skoro prekida, osim kod vrsta sa poluprozirnim listovima.

U proleće i leto, kada havortija cveta, treba je prihraniti tekućim đubrivom za sobne biljke ili đubrivom za kaktuse, jednom u tri ili četiri nedelje.

Havortija se lako razmnožava, jer guste lisne rozete i mnogobrojne mlade izdanke treba samo rasaditi u proleće, ali kada imaju koren. Mogu da se razmnožavaju u proleće i deljenjem listova ili reznicama.

Pročitano 16567 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega havortije