Artnit

Ponedeljak, 04 Avgust 2014 10:59

Grčki prkos - podnevni cvet Istaknut

Grčki prkos (Mesembryanthemum) je zanimljiva baštenska biljka, čiji cvetovi živih boja dugo traju i unose vedrinu od proleća do kasnog leta u vrtove, kamenjare, ali i na terase i balkone. Cvetovi se otvaraju za vreme sunčanih dana, a zatvaraju noću i za vreme oblačnih dana.

Grčki prkos (Mesembryanthemum) pripada porodici Аizoaceae. Ime biljci je dao Jakov Breine 1684. godine od grčkih reči, koje znače podne i cvet, jer su se cvetovi vrsta koje su bile poznate u to vreme otvarali na suncu u podne. Zovu ga i ledeni cvet, jer su listovi mesnati i služe kao rezervoar za vodu.

Grčki prkos potiče iz južne Afrike. U zemljama porekla neke vrste smatraju invazivnim korovom, dok su neke vrste poznate po svojim lekovitim svojstvima, koje podrazumevaju pre svega podizanje raspoloženja i smanjenje stresa.

U zavisnosti od podneblja grčki prkos se gaji kao višegodišnja ili jednogodišnja biljka. Ima mesnato stablo, neke vrste sa užim, a neke sa nešto širim mesnatim naspramnim zelenim listovima. Veoma brzo raste i cveta nakon nekoliko meseci. Može da poraste u visinu od 10 do 30 cm.

Grčki prkos cveta dugo, u zavisnosti od vrste, od aprila do kraja leta. Cvetovi su pojedinačni, prečnika oko 3 cm, a mogu da budu beli, žuti, narandžasti, ružičasti, ljubičasti ili crveni.

Ako se sadi u vrtu grčki prkos će izgledati zanimljivo u grupama na sunčanom mestu ili u bordurama vrta. U kamenjare će uneti intenzivne boje. Lepo izgleda i ako se posadi u žardinjere ili veće saksije. Od njega može da se oblikuje zanimljiv bonsai u maloj saksiji.

Pročitano 12963 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Grčki prkos - podnevni cvet