Artnit

Utorak, 15 Juli 2014 10:37

Sobna aralija - fatsija Istaknut

Aralia sieboldii ili sobna aralija je zelena ili šarena dekorativna lisnata biljka. Veoma je popularna sobna biljka zbog svojih velikih sjajnih zelenih ili prošaranih listova, zanimljivog oblika, koji stvaraju gusti venac. Njeni veliki listovi se često koriste i kao zelenilo u cvetnim aranžmanima.

Aralia sieboldii, ili sobna aralija kako se često zove pripada porodici Araliaceae. Poznata je i pod imenima Fatsia japonica i Aralia japonica. U početku je ova vrsta pripadala rodu Aralia, a kasnije je izdvojena u poseban rod, mada se koristi i stari naziv. Ime roda Fatsia potiče od stare japanske reči za broj osam - hachi, i odnosi se na osam režnjeva listova.

Sobna aralija potiče iz priobalnih područja Japana i Južne Koreje. Nekada su je donosili legionari vraćajući se kući iz tropskih krajeva i pokazivala je dokle seže Rimsko carstvo. U Evropu je doneta oko 1860. godine.

Sobna aralija je zimzeleni žbun sa jakim, slabo razgranatim stabljikama. Brzo raste i može da poraste u visinu od 3 do 6 metara.

Krupni, široki listovi sobne aralije nalaze se na dugim drškama i raspoređeni su duž stabla. Listovi su prstasto režnjeviti, sa 7 do 9 režnjeva, koji su tupo nazubljeni po obodu. U početku je list mekan, nežan i tanak, a kasnije se pojačava njegov sjaj i on postaje kožast i tamnije zelen. Veoma su dekorativni, mada manje otporni kultivari sa šarenim listovima.

Sobna aralija cveta tek kada odraste u leto, jesen, ali i tokom zime. Cvetovi su sitni, beli, gusto skupljeni u cvasti. Preporučuje se da se cvet zakida, jer je tada lepša.

Plodovi sobne aralije su sitni, loptasti, mesnati, u početku zeleni a kasnije pocrne.

Pročitano 6353 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 10 Oktobar 2019 10:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Sobna aralija - fatsija