Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 03 Juli 2014 13:25

Scabiosa - udovičica Istaknut

Scabiosa ili udovičica je zanimljiva baštenska biljka koja cveta dugo. Osnovna boja cvetova je boja lavande, a postoje kultivari u raznim bojama. Ukrašava vrtove, kamenjare, terase i balkone. Kao rezano cveće ili suvo cveće zanimljiv je ukras i enterijera doma.

Scabiosa ili udovičica je rod koji obuhvata više različitih vrsta i kultivara, a pripada porodici Dipsacaeae. Verovalo se da biljke iz ovog roda leče šugu, pa je ime roda izvedeno od latinske reči scabies, što znači šuga. Ovom rodu uglavnom pripadaju višegodišnje biljke, ali ima i jednogodišnjih vrsta. Osnovna vrsta udovičice potiče sa Kavkaza, gde raste u vlažnim šumama i na rubovima šuma. Visoka je 50 do 80 cm, raste bokorasto i stabljika joj nije razgranata.

Udovičice potiču sa prostora Evrope i Azije. 1782. godine neobični bledožuti cvet, nazvan Scabiosa trenta opisao je u svom radu austrijski lekar, botaničar i planinar Belsazar Hackuet. U Evropi počinje da se gaji početkom XIX veka.

Zavisno od vrste udovičica može da poraste u visinu od 15 do 80 cm. Njeni prizemni listovi su jajasti i uski, dok su oni na stabljici nazubljeni i perasto razdeljeni.

Udovičica cveta od leta do prvih meseci jeseni. Mnogi sitni cvetovi crvene, bele, plave, ružičaste, ljubičaste ili žute boje, skupljeni u prilično velike cvasti nalaze se na vrhu dugih stabljika. Njihov bogat nektar privlači razne insekte, kao što su pčele bumbari i leptiri. Veliki cvetovi se koriste kao rezano cveće i dugo ostaju sveži u vodi, a mogu se i sušiti za zimsku dekoraciju.

Udovičice se dosta koriste u vrtnim gredicama kao pozadinska biljka, ali i za zeljaste obrube, kamenjare. Visokim, velikim cvetnim varijetetima je potreban oslonac da bi bolje napredovali.

Pročitano 6121 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci