Artnit

Utorak, 01 Juli 2014 13:41

Visoki floks u vrtu Istaknut

Visoki floks ili plamenac, plameni cvet, kako se često u narodu zove je vrsta floksa, koja se od davnina gaji u vrtovima. Ova višegodišnja baštenska biljka bogato cveta tokom leta i daje posebnu notu svim drugim biljkama i cveću u vrtu. Njegovi mirisni cvetovi u raznim nijansama ružičaste, plave, ljubičaste, crvene, ali i u raznim kombinacijama boja, u velikim grozdastim cvastima, kao rezano cveće ukrašavaju i enterijer doma.

Visoki floks najbolje uspeva u polusenci. Sadi se i na izrazito sunčano mesto, ako mu se obezbedi vlažna mikroklima. Odgovara mu vlažno stanište, blizu vode ili ono koje je izloženo padavinama.

Pošto visoki floks ne podnosi stalnu vlagu, zemljište treba da bude umereno vlažno, bogato hranljivim materijama i sa dobrom drenažom. Sadi se u proleće ili jesen. U proleće u zemljište može da se doda piljevina u zoni korena, a u jesen stavi zreo kompost oko njega. Da bi dobro napredovao u maju bi ga trebalo dodatno prihraniti tečnim đubrivom.

U sušnim periodima visoki floks se dosta zaliva, ali samo u predelu korena. Prija mu obilno i redovno zalivanje kišnicom ili odstajalom vodom.

Posle 6 do 10 godina preporučuje se da se visoki floks razdeli i presadi na novo mesto.

Da bi se produžilo vreme cvetanja visokog floksa pre početka formiranja pupoljaka treba skratiti vrhove njegovih glavnih mladica za 5 do 10 cm, a preko leta redovno uklanjati precvetale delove biljke.

Visoki floks se razmnožava deljenjem korena u proleće. Biljke dobijene od semena obično nisu tako lepe kao matična biljka.

Nedostatak visokih sorti floksa je velika osetljivost na pepelnicu. Opasnost se smanjuje, ako im se obezbedi adekvatno stanište, i redovno i dovoljno zalivanje posebno tokom vrelih letnjih dana. A, ako ga ipak napadne pepelnica treba ga prskati preparatima na bazi bakra.

Pročitano 7266 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Visoki floks u vrtu