Artnit

Utorak, 17 Juni 2014 13:24

Povrće - neobičan ukras terasa i balkona Istaknut

Ako nemate vrt ili dovoljno mesta u vrtu povrće može da se gaji i u saksijama, žardinjerama, sandučićima, čak i u visećim korpama ili saksijama. Uz malo mašte, povrće može da postane lep ukras poput cvetnog vrta, a uz to je jestiv. U dvorištu, vrtu, terasi ili balkonu, možete da napravite malu neobičnu oazu za gajenje hrane.

Saksije i posude su veoma bitne. Trebalo bi da budu što veće, poželjno od ukrasnog kamena ili u bojama. Unesite više boja u prostor korišćenjem svetlih saksija. Glazirane saksije u vedrim nijansama plave, narandžaste, žute naglasiće ljubičasti bosiljak, ukrasnu papriku, paradajz, peršun i origano. Dodavanjem zelenila dopunićete ove zanimljive aranžmane.

Ako nemate dovoljno prostora na terasi ili balkonu povrće možete gajiti u visećim korpama ili saksijama. Najbolje su one vrste povrća koje imaju "grmić" ili čije grane lepo padaju. Čeri paradajz i bosiljak će izgledati zanimljivo zajedno.

Neobične saksije za povrće omogućavaju gajenje više vrsta povrća na manjem prostoru, a ujedno postaju i neobičan koloristički ukras. Čeri paradajz u ovom neobičnom aranžmanu unosi živu crvenu boju, a začinske biljke razne nijanse zelene boje.

Napravite interesantan aranžman, čak i ako su u saksiji samo zelene biljke, kombinovanjem tekstura. Fino igličasto lišće ruzmarina može da bude savršena kombinacija sa velikim plavim patlidžanom. Saksije sa citrusima, majčinom dušicom će pojačati vizuelni efekat u prostoru.

Krastavac sa svojim velikim listovima, svetlim cvetovima, ukusnim plodovima, koji raste kao puzavica je zanimljiv ukras, posebno kada se kombinuje sa uspravnim biljkama, kao što je na primer ruzmarin. Ako raste duž ograde terase ili balkona ozeleniće ih.

Zasadite povrće u pravougaone ili kvadratne sandučiće, koji će se lako uklopiti u svaki ugao terase, balkona ili dvorišta. Sa dodavanjem cveća stvara se vedar kutak.

Od starih predmeta mogu da se naprave zanimljive saksije i žardinjere za povrće. To mogu da budu stare gajbe, kolica, dečje igračke, pa i stari bicikl. Stare vinske gajbe su dobar izbor za gajenje manjih sorti povrća, kao što su, na primer zelena salata ili šargarepa. Cveće će dodati boju ovom aranžmanu.

Neka mirisi lebde u Vašem domu svaki put kada otvorite prozor. Začinske biljke, kao što je majčina dušica, peršun, origano, bosiljak možete da posadite u prozorske žardinjere ili u zanimljivu žardinjeru, koju ćete staviti u neki kutak terase, balkona ili dvorišta.

Pročitano 10255 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 28 Septembar 2019 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Povrće - neobičan ukras terasa i balkona