Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 11 Juni 2014 15:21

Nega lobelije Istaknut

Nežni sitni cvetovi lobelije u raznovrsnim bojama ulepšavaju vrtove, kamenjare, ali i balkone i terase od proleća do kasne jeseni. Ova popularna baštenska biljka, uz malo nege postaje osoben ukras svakog prostora u eksterijeru doma, a u kombinaciji sa drugim cvećem stvara zanimljive kolorističke aranžmane.

Lobelija se sadi u maju ili početkom juna u zemlju obogaćenu humusom, koja je rastresita i propusna. U standardnu žardinjeru sade se po tri biljke, a u viseću saksiju jedna do dve biljke.

Standardna temperatura gajenja lobelije je od 16 do 25 stepeni. Prija joj sunce, ali treba izbegavati mesta na kojima će biti izložena jakom vrelom letnjem suncu. Dobre su istočne pozicije ili senovit južni položaj.

Lobelija se može razmnožavati u proleće ili u avgustu, reznicama uzetim sa matičnih biljaka dugim oko 2,5 cm. Prilikom ukorenjivanja reznica temperaturu supstrata treba održavati na 20 do 23 stepeni. Da bi se lakše i brže razvio koren može se koristiti hormon za ukorenjivanje.

Krajem zime lobelija se razmnožava semenom. Seme se raspoređuje ravnomerno po rastresitom supstratu u plitkoj posudi i lagano pritisne, a supstrat zalije orošavanjem. Posuda sa semenom se pokrije providnom folijom ili kesom, stavi na toplo mesto u prostoriji, koju treba redovno vetriti. Supstrat treba da bude stalno vlažan, a vlažnost semena se može održavati fajtalicom. Pri temperaturi od 21 do 24 stepeni mlade biljke niču za 4 do 6 dana, a od maja se mogu presaditi u saksije.

Supstrat u koji su posađene lobelije treba održavati dovoljno vlažnim, ali bez prekomernog orošavanja ili natapanja. Zaliva se umereno, sa kraćim periodima suše, vodom koja je malo odstajala. Veoma je osetljiva na zalivanje hladnom vodom.

Da bi intenzivno cvetala lobeliju treba prihranjivati sa svakim trećim zalivanjem.

Kada u toku leta lobelija prestane da cveta, može se orezati na oko 5 cm, iznad zemlje i staviti na malo hladnije mesto ili u hladovinu, gde će se brzo obnoviti. Na taj način će se produžiti vreme cvetanja.

Kada nabavljate sadnice lobelije, opredelite se za one koje nisu potpuno rascvetale, čiji cvetovi imaju jaku boju i ne otpadaju pri blagom dodiru, koren ne viri iz saksije, i nemaju naznaka neke bolesti.

Pročitano 5103 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 27 Septembar 2019 10:34
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci