Artnit

Utorak, 10 Juni 2014 14:10

Zdravac - simbol zdravlja Istaknut

Zdravac je lekovita biljka jakog mirisa koji podseća na neku mešavinu ruže i muskatne žalfije. U nekim krajevima ga zovu i priboj ili ždralica, jer njegov cvet podseća na kljun ždrala. Svojim imenom simboliše zdravlje. Iako uglavnom raste u planinskim delovima, može da se gaji i u vrtovima i saksijama kao ukrasna baštenska biljka.

Zdravac (Geranium macrorrhizum) je višegodišnja zeljasta biljka. Kao samonikla biljka, najčešće raste u šumskim predelima. Može da poraste od 25 do 40 cm u visinu.

Stabljika zdravca je uspravna, sa brojnim mekanim mirisnim listovima izdeljenim na krupne režnjeve, na tankim, dugim peteljkama. Listovi na jesen postaju crvenkasti. Rizom je debeo, sočan i puzi skoro po površini zemlje, a može da bude dug i do 1 m.

Zdravac cveta od aprila do juna. Cvetovi su uspravni i imaju crvenkaste krunice, i ružičaste, crveno-ljubičaste, a ređe bele latice. Oblik cveta podseća na kljun rode ili ždrala.

U narodnoj medicini zdravac je poznat od davnina po svojoj lekovitosti. Sadrži tanine, pektin, holin, flavonske heterozide i eterična ulja izrazitog mirisa. Bere se u vreme cvetanja, nadzemni deo odseca se od kraja aprila do juna, dok se rizom bere u septembru i oktobru. U lekovite svrhe se koristi cela biljka, ali u korenu se nalazi najveća koncentracija tanina.

Vekovima je zdravac deo narodne tradicije kao simbol zdravlja, dugog života i sreće. Zato verovatno nije slučajno, ni što je ova biljka nazvana imenom zdravac. Verovalo se da najveću snagu ima zdravac ubran na biljani petak uoči Đurđevdana. Iako su se tada brale i druge biljke, sam ritual se zvao idenje u zdravac. Devojke i momci su brali zdravac i druge bijke sa željom da se snaga mladog bilja prenese na ljude i stoku. Ubran zdravac se stavljao u vodu u kojoj su se ljudi kupali na Đurđevdan i Uskrs. Uz dren i grabež, zdravac se tradicionalno stavljao u vodu kojom su se umivali ukućani na Đurđevdan, i time je trebalo da se osigura dobro zdravlje tokom cele godine. Za ovaj praznik su se pleli i venčići uz pesmu "Zdravče, venče, cveće mirišljavo", koji su ukrašavali devojački vrat. I mladići su se tada njime kitili, "da budu zdravi kao zdravac".

Zbog crvenkaste boje cvetova u XVII veku se verovalo da je zdravac koristan za obnavljanje krvi. Zato se često upotrebljavao kod krvarenja, ali i dijabetesa.

Zbog prijatnog mirisa zdravac se danas koristi za pravljenje kozmetičkih preparata.

Pročitano 5841 puta
Više iz ove kategorije « Nega kane Nega lobelije »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Zdravac - simbol zdravlja