Artnit

Ponedeljak, 09 Juni 2014 14:19

Nega kane Istaknut

Kana je veoma zanimljiva baštenska biljka, koja može da bude ukras ne samo vrtova i vrtnih gredica, već i terasa i balkona. Kombinovana sa letnjim cvećem stvara živopisne aranžmane. Ako je njena nega pravilna i odgovara joj mesto na koje je posađena cvetaće veoma intenzivno i bogato od proleća sve do kasne jeseni.

Gomolj kane se sadi krajem aprila i početkom maja u vrtu, a u vrtne gredice ili saksije se sade ožiljeni rizomi. Sadi se u plodnu kompostnu zemlju kojoj se dodaje pesak, u dubinu od 10 do 20 cm. Niske sorte se sade na rastojanju od 40 do 50 cm, a visoke na rastojanju od 60 do 70 cm.

Ako su zasađene na sunčanim mestima, zaštićene od vetra i obilno zalivane kane će cvetati do kasne jeseni.

U toku leta kanu treba samo okopavati i uklanjati precvetale cvetove.

Pravilo je da se boje i vrste kane međusobno ne mešaju. Pošto su većinom visoke biljke, ispod njih mogu da se posade vrste nižeg cveća, kao što su kadifice ili cinije. Efektno deluju posađene u gredice koje se međusobno odvajaju užim ili širim travnim površinama. Na rub gredica može da se posadi niže letnje cveće, kao što je kadifica ili žumenica.

U jesen prvi mrazevi unište nadzemne delove kane, jer su veoma osetljivi na niske temperature. Tada biljku treba izvaditi iz zemlje, odrezati listove i delove stabla na 15 do 20 cm od rizoma. Preporučuje se da se što bolje očuva zemlja na žilama oko rizoma, u što većem busenu. Zimi se ovi rizomi, prekriju slojem peska, treseta ili piljevine, i stave na pod ili policu u prostoriju u kojoj je temperatura od 10 do 20 stepeni. Rizom se može čuvati više godina i iz njega svake godine raste nova biljka. Ako počne da se suši u toku zime, treba ga poprskati malo vodom.

Kana se može razmnožavati i deljenjem gomolja. Kada prođu hladnoće, rizomi kane počinju da se razvijaju. U zavisnosti od veličine dele se na dva do tri dela, a svaki deo treba da ima bar jedno okce, po jedan pupoljak, jer samo tako će dati novu biljku. Rizomi se sade u saksije sa rastresitom zemljom, bogatom hranljivim materijama, stavljaju na svetlo mesto, gde je temperatura oko 15 stepeni, i malo zalivaju. Pošto se jave prvi listovi zaliva se češće, da zemlja bude umereno vlažna, a prihranjuje jednom nedeljno. Kada prođe opasnost od mrazeva, kana se stavlja ili sadi na sunčano mesto zaštićeno od vetra.

Kana se razmnožava u proleće semenom, koje je veličine zrna graška i nalazi se u čaurici. Pre sađenja seme se natopi u vodi do klijanja.

Pročitano 14370 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega kane