Artnit

Subota, 31 Maj 2014 14:41

Lobelija - ukras sunčanih mesta Istaknut

Lobelija je zanimljiva baštenska biljka, koja se gaji u vrtovima, a pogodna je i za gajenje u žardinjerama, i u visećim korpama na terasama i balkonima. U kontinentalnim krajevima gaji se kao jednogodišnja biljka. Njeni sitni cvetovi raznovrsnih boja su odličan izbor, posebno za sunčana mesta u eksterijeru doma.

Lobelia je rod cvetnica koji sadrži 415 vrsta, jednogodišnjih, višegodišnjih i žbunastih biljaka. Nekoliko vrsta se gaji kao ukrasne biljke, a najpoznatije su Lobelia cardinalis syn, Lobelia fulgens, Lobelia siphilitica i Lobelia erinus.

Mala obična lobelija, polupolegljivog ili uspravnog rasta, raste u visinu od 10 do 25 cm i pogodna je za sađenje u kamenjare, vrtne gredice i žardinjere.

Velike viseće lobelije su krupne, dugih grana, izraženo visećeg rasta, porastu do 50 cm, i pogodne su za viseće korpe i saksije.

Listovi lobelije su sitni dugi, nazubljeni, i od srednje do tamnozelene boje, ali ima i sorti koje imaju lišće bronzanih boja.

Od proleća do jeseni lobelije neprestano cvetaju. Cvetovi su mali, grozdasti, i mogu da budu prosti, jednoslojni, a ima vrsta sa duplim punijim krunicama. Najčešće su plavi, ali mogu da budu i beli, ljubičasti, ružičasti, sa belom ili žutom sredinom. Njihov slab prijatan miris privlači pčele.

Indijanci Severne Amerike su od davnina koristili vrstu lobelije, Lobelia inflate, poznatu kao indijski duvan protiv astme. Ova vrsta lobelije ima ljut ukus i peče kao duvan, a njen glavni sastojak je piperidinski alkaloid lobelin. Danas je tinktura od njenog lišća priznata kao jedna od najlekovitijih biljaka u terapiji lečenja astme. Ova vrsta lobelije raste u južnoj Africi i Severnoj Americi.

Pročitano 5477 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 18 Avgust 2019 10:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Lobelija - ukras sunčanih mesta