Artnit

Sreda, 21 Maj 2014 16:29

Biljke u kamenjaru Istaknut

Najlepši deo svakog kamenjara u vrtu ili dvorištu su biljke. Svojim bojama, teksturama i oblicima unose u eksterijer doma dašak Mediterana ili planinskog pejzaža. Idealne za kamenjare su biljke koje su izdržljivije, prilagođene skromnijim uslovima života i ne zahtevaju veliku negu.

Sve jastučaste i biljke koje puze po tlu su idealan prekrivač kamenjara. Mnogi se odlučuju da u kamenjaru gaje samo čuvarkuće, a idealne su i za početnike, jer imaju veoma male zahteve, otporne su i brzo se šire. Dobar izbor je i jastučac, koji najbogatije cveta na sunčanom mestu svetloljubičastim cvetovima, ali i ružičastim, crvenim i plavim. Sedum ili žednjak sa raznolikim oblicima listova i različitim bojama i nijansama listova je veoma otporan i dekorativan. Kamenika sa sitnim listovima i cvetovima na dugim, uspravnim drškama ulepšaće kamenjar u proleće.

Niske zimzelene sorte cveća, koje nisu previše bujnog rasta uneće boje u kamenjar. Arabis alpina svojim sitnim snežnobelim cvetovima unosi vedrinu od ranog proleća. Razne vrste campanule sa plavim zvonastima cvetovima daju posebnu draž kamenjaru. Santolina sa sitnim žutim cvetovima uneće dodatnu vedrinu u kamenjar.

Lukovičaste biljke, kao što su na primer krokusi, niske lale sitnijeg cveta, mrazovac ili patuljasti narcisi uneće boje u kamenjar u proleće, a mirisne jesenje ruže u jesen.

Grmovi će dati kamenjaru visinu. Posebno su zanimljivi grmovi koji cvetaju i daju plodove, jer će kamenjar izgledati neobično zimi, posebno kada ima snega. Idealni su aukuba, skimija ili žutika.

Atraktivnosti kamenjara doprinose i ukrasne trave. Jedna od najpogodnijih je vlasulja, a naročito je interesantna plava vlasulja koja se može saditi i u veće grupe, kao pokrivač tla.

Mnoge vrste začinskih i aromatičnih biljaka uneće u kamenjar boju i miris. Dobar izbor su lavanda, ruzmarin, žalfija, majčina dušica.

Dinamici kamenjara doprineće pojedini primerci malog drveća, kao što su na primer patuljasta smrča, hibrid planinskog bora, hibridna kleka, japanski javor.

Pročitano 9467 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 13 Avgust 2019 10:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Biljke u kamenjaru