Artnit

Ponedeljak, 05 Maj 2014 14:40

Nega frezije Istaknut

Frezija je zbog svojih mirisnih raznobojnih cvetova poznata kao rezano cveće. Otpornije vrste mogu da se gaje kao baštenske biljke, ali i kao saksijske biljke na terasama i balkonima. Ako je nega frezije pravilna svojim mirisom i bojom stvoriće prijatnu atmosferu u svakom prostoru doma.

Razmnožavanje frezije je najčešće lukovicama. Ako se lukovice posade u septembru ili oktobru cvetaće u februaru ili u novembru, a ako se posade u decembru, u martu ili aprilu. Da bi cvetale u avgustu mogu se posaditi u aprilu. Cvetanje frezije se produžava, kada se sade u etapama, na primer, svakih 15 dana, sve do fabruara.

Lukovice frezije se sade u vrtu, na sunčano i umereno senovito mesto, zaštićeno od vetra, u lagano i drenirano zemljište, pomešano sa malo peska, na dubinu od oko 5 cm i rastojanju od 10 cm. Preporučuje se sađenje u zaštitnu mrežicu. Da ne bi došlo da truljenja lukovica zaliva se umereno, i to samo ujutru.

Terasa ili balkon se može ulepšati cvetovima frezije, ako se njene lukovice posade u saksije. Odgovaraće im šira saksija, do 15 cm u prečniku. Zbog bolje drenaže se stavlja sloj šljunka na dno saksije, a zatim mešavina zemlje sa trećinom peska. Sade se jedna do druge, 5 do 8 lukovica blizu zidova saksije.

Da se stablo i listovi frezije ne bi lomili treba im obezbediti potporu.

Sa prihranjivanjem frezije se počinje kada nikne. U perodu intenzivnog rasta prihranjuje se đubrivom koje sadrži više kalijuma.

Kada frezija prestane da cveta i listovi se osuše, lukovice treba izvaditi iz zemlje, da se ne bi smrzle. Dok ne dođe vreme za novo sađenje očišćene lukovice se čuvaju na suvom prohladnom mestu.

Za vazu birajte frezije koje imaju više zatvorenih cvetova. Da bi duže ostale sveže, pre stavljanja u vazu ih još jednom podrežite.

Pročitano 5759 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 09 Avgust 2019 10:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega frezije