Artnit

Nedelja, 04 Maj 2014 16:07

Kobeja - vilac Istaknut

Kobeja ili vilac je zanimljiva egzotična puzavica. Iako je višegodišnja biljka u kontinentalnim krajevima se uglavnom gaji kao jednogodišnja u vrtovima, ali i u saksijama na terasama i balkonima. Raste brzo i njeni zanimiljivi cvetovi, nalik na velike zvončiće dugo ukrašavaju eksterijer doma.

Cobaea je rod cvetnica, u koji spada oko 20 vrsta, pripada porodici Polemoniaceae. Svoje botaničko ime je dobila u čast španskog jezuita iz XVII veka, Bernabea Koboa, botaničara koji je živeo dugo u Americi. Poznata je i pod imenima zvona katedrale ili manastira, meksički bršljan, i pehar ili tanjirić loza. Čarls Darvin je bio impresioniran ovom biljkom i proučavao je za svoju knjigu Razvoj i navike biljaka penjačica iz 1875. godine.

Kobeja potiče iz tropskih područja Amerike, gde može da poraste i do 15 m. Kada se gaji može da razvije izboje duge 4 do 5 m, sa viticama pomoću kojih se pridržava i "penje". Potreban joj je uspravan oslonac, kao što su na primer rešetka, ograda ili rastegnuti konopac.

Listovi kobeje su tamnozeleni, eliptični.

Kobeja cveta od jula do oktobra. Mirisni cvetovi, u obliku zvona ili trube, nalaze se na dugim stabljikama. Cvetovi su prvo zelenkasti, a onda dobijaju ljubičastu, plavu, belu, žutu ili tamnocrvenu boju.

Pošto veoma brzo raste kobeja se koristi za pokrivanje zidova, pergola ili ograde u vrtu. Posađena u saksije ili sandučiće na terasi, balkonu ili nasuprot malog prozora postaće atraktivna cvetna zavesa, koja će pružiti hladovinu, ali i zaštitu od neželjenih pogleda.

Pročitano 5616 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kobeja - vilac