Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 23 April 2014 20:38

Frezija - simbol prijateljstva Istaknut

Frezija se gaji zbog zanimljivih raznobojnih mirisnih cvetova kao baštenska biljka, ali i kao saksijska biljka. Kao rezano cveće u enterijer doma unosi prirodnu svežinu i jarke boje, a njeni cvetovi se dugo održavaju u vodi i razvijaju postepeno iz svih pupoljaka.

Frezija pripada porodici perunika. Postoji oko 20 vrsta frezija i ima više od 150 hibrida. Najčešće se gaji vrsta Freesia refracta, koja je najpogodnija za rezan cvet, a može biti u skoro svim bojama.

U Evropi se frezija gaji od početka XIX veka. Ime je dobila u čast nemačkog lekara i botaničara Fridriha Friza, koji ju je otkrio kada je proučavao biljke u južnoj Africi.

Frezija može da poraste u visinu i do 70 cm.

Listovi frezije su zeleni, uski, dugački.

Cvetna drška frezije je glatka, pomalo zakrivljena, duga oko 25 do 30 cm. Cvetovi u obliku trubice, imaju prijatan miris, i mogu da budu prosti jednoslojni, dupli ili višestruki. I do 10 cvetova, koji se otvaraju postepeno, sakupljeno je u jednu cvast u gornjem delu cvetne drške. Novi kultivari imaju cvetove bele, žute, ružičaste, crvene, plave boje, a mogu da budu i prošarani.

Seme frezije je okruglasto, tamnobraon boje. Gomolji u obliku lukovice su pokriveni končastim zaštitnim braon omotačem.

Cvetovi frezije su interesantan izbor za bukete, zbog dugih cvetnih drški i prijatnog mirisa. Pre stavljanja u vazu treba ih podrezati još jednom. U vodi se održavaju 7 do 10 dana.

Frezija ima prilično lagan i slatkast cvetni miris. Njeno esencijalno ulje se koristi kao dodatak u sapunima, losionima, parfemima, šamponima, mirisnim svećama, uljima za telo.

Cvet frezije simboliše prijateljstvo, nevinost, promišljenost, istrajnost, smelost. U viktorijanskom jeziku cveća, predstavlja nevinost i prijateljstvo.

Pročitano 7466 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 24 April 2014 16:41
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci