Artnit

Subota, 12 April 2014 15:55

Nega bakope Istaknut

Bakopa ili snežna lopta, kako se često naziva zbog svoje neobične forme je zanimljiva puzavica. Beli, plavi, ružičasti ili žuti cvetovi na njenim dugim puzećim zelenim granama su zanimljiv ukras, posebno terasa i balkona, od proleća pa do prvih mrazeva. Dobro se kombinuje skoro sa svim cvećem za žardinjere, viseće korpe i saksije. Nega bakope nije komplikovana.

U rano proleće i u jesen bakopu treba držati na mestu gde će biti izložena punom suncu, a tokom leta joj treba obezbediti laganu polusenku, jer na jakom suncu neće biti vitalna, a u jačoj senci neće cvetati. Idealne su istočno i jugoistočno orijentisane terase i balkoni.

Optimalna temperatura za bakopu je između 13 stepeni noću i 21 stepeni danju. Kada su temperature više od 21 stepeni cvetanje se usporava. Posle letnjih vrućina intenzivno i bujno cveta do prvih mrazeva.

Bakopu treba zalivati redovno, posebno tokom leta, ali tek kada se zasuši gornji deo zemlje u kojoj se nalazi. Nakon zalivanja treba odliti višak vode iz podmetača. Ako se zemlja zasuši 7 do 14 dana neće cvetati, a ako je stalno u vlazi koren istruli.

Bakopi ne odgovara mešavina zemlje u kojoj nema dovoljno vazduha. Zato se sadi u tresetni supstrat.

Tokom perioda cvetanja bakopa se prihranjuje tekućim đubrivom za cvetnice svake dve nedelje. U julu i avgustu dobro je da se doda jednom i gvožđe.

Da bi se produžilo cvetanje bakope treba redovno uklanjati precvetale cvetove. Po završetku cvetanja orezuje se i stavlja u svetlu prostoriju, na temperaturu od 10 do 15 stepeni.

Bakopa se razmnožava lako reznicama dugim oko 5 cm, koje se zabodu u mešavinu peska i treseta, na temperaturi iznad 18 stepeni, stave na svetlo, senovito mesto, i redovno zalivaju. Za 3 do 4 nedelje dobro ožiljene reznice se sade u saksije prečnika oko 10 cm. Kada se ukorene i počnu da rastu temperatura se smanjuje na 14 do 16 stepeni, a da bi se podstaklo razvijanje bočnih izdanaka zakidaju se vrhovi.

U zaštićenom prostoru seme bakope se seje od februara do aprila. Ne prekriva se zemljom, samo se blago utisne, a posuda prekrije staklom ili najlonom, i stavi na svetlo, senovito mesto, temperaturu od 21 do 24 stepeni. Kada seme proklija prekrivač se sklanja, a pošto biljke malo očvrsnu pojedinačno se rasađuju. Temperatura za dalje gajenje je oko 15 stepeni, a da bi se mlade biljke navikle na spoljne uslove treba ih držati krajem maja napolju po nekoliko dana. Rasađuje se u junu na razmaku od 20 cm, u žardinjere, viseće korpe ili saksije.

Gotove sadnice bakope se sade od aprila do juna.

Pročitano 18253 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 08 Avgust 2019 10:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega bakope