Odštampajte ovu stranicu
Petak, 11 April 2014 15:49

Ranunkulus - ljutić Istaknut

Ranunkulus, ili kako se obično zove ljutić je baštenska biljka koja bogato cveta. Njegovi cvetovi raznovrsnih boja, nalik na kameliju ukrašavaju vrtove, terase i balkone. Koristi se kao rezani cvet, i zanimljiv je detalj u cvetnim aranžmanima i buketima.

Ranunkulus pripada porodici Ranunkulaceae, u koju spada još 50 rodova i nekoliko hiljada vrsta, među kojima su i anemone, božuri, jedići, kandilke. Njegovo ime potiče od latinske reči rana, što znači žaba. Ime se ne odnosi na izgled cveta, već na vlažnu sredinu u kojima obično raste. Takođe poznat je kao ljutić ili oči kojota. Legenda kaže da je mitološki kojot bacao oči gore u vazduh i hvatao ih kada ih je orao oteo. Pošto nije mogao da vidi, kojot je stvorio oči od ranunkulusa.

Prirodno stanište ranunkulusa proteže se od Grčke preko Turske, pa sve do Irana.

Ranunkulus je originalno mali žuti livadski cvet, ali hibridne sorte iz ove porodice imaju krupnije cvetove u raznim bojama. Može biti jednogodišnja, dvogodišnja, ali i višegodišnja vrsta. U vrtu se najčešće gaji Ranunculus asiaticus, a Ranunculus aquaticus, takozvani vodeni ranunkulus je pogodan za vrtna jezerca.

Ranunkulus može da poraste u visinu od 30 do 45 cm, a u širinu od 20 do 30 cm. Listovi su zeleno-plave boje.

Krajem proleća ili početkom leta ranunkulus formira rozete od zeleno-plavih ovalnih urezanih listova na čijem vrhu se pojavljuje cvet. Cvetovi mogu da budu u različitim bojama - bele, žute, narandžaste, ružičaste, crvene i ljubičaste, ali i jednostruki nalik na cvet maka ili dupli slični cvetu božura.

Ranunkulus se koristi za uređenje leja u vrtu, a zanimljivo izgleda i zasađen uz rub staze. Veoma često se sadi u saksije i žardinjere.

Zbog duplih cvetova i dugačke cvetne stabljike ranunkulus se koristi kao rezano cveće za aranžiranje i bukete. Zanimljiv je kao akcenat u cvetnim aranžmanima. U vazi može da traje od 5 do 7 dana.

Egzotični buket cveća ranunkulusa simbolizuje blistav šarm. Bujna punoća njegovih raskošnih cvetova je najbolja alternativa za ruže u različitim svečanim prilikama. U jeziku cveća, buket ranunkulusa kaže: "Ja sam zaslepljen Vašim čarima."

Pročitano 14223 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 26 Januar 2017 12:44
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci