Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 08 April 2014 15:36

Nega gazanije Istaknut

Gazanija, ili kako se često u narodu zove mini gerber ili sunčica se u kontinentalnim krajevima uglavnom gaji kao jednogodišnja biljka, iako je u stvari višegodišnja. Prija joj mnogo sunca i toplote i zato je odličan izbor za sunčana mesta u vrtovima, na terasama i balkonima.

Da bi cvetala gazanija mora da bude na sunčanom mestu, a u izuzetno dobrim drugim uslovima može da napreduje i u polusenci. Hladovina joj odgovara samo u kasnim popodnevnim satima. Manje svetlosti podrazumeva slabije cvetanje i veću osetljivost na štetočine i bolesti.

Gazaniji odgovaraju ona mesta u vrtu, terasi ili na balkonu, gde zbog jakog sunca ne mogu da napreduju druge osetljive biljke.

Iako dobro podnosi vrućinu i jako sunce gazaniju ne treba ostavljati suvom, jer se smanjuje cvetanje i veličina cvetova. Zaliva se kada se zemlja dobro prosuši, na 3 do 4 dana, odstajalom vodom, ali ne preobilno. Voštana prevlaka na listu je štiti od brzog sušenja, kao i od bolesti.

Pošto podnosi samo umerenu vlažnost gazaniji odgovara propusno, dobro drenirano zemljište. Zbog toga treba dodati malo peska u zemlju za cveće i staviti je na mesto zaštićeno od kiše.

Da bi gazanija stalno cvetala, a cvetovi bili krupni treba je prihranjivati svake 2 do 4 nedelje, sa nekim od tečnih mineralnih đubriva za cvetnice. Uklanjanje precvetalih cvetova, takođe produžava period cvetanja i povećava broj cvetova.

Gazanija se sadi u vrtove, duž ivica cvetnih leja, žardinjere, sandučiće na razmaku od 25 do 30 cm, jer se njeni buseni mnogo šire. Zbog svog kompaktnog rasta sadi se i u saksije prečnika 15 cm i više, jer ima veliko korenje. Izgleda zanimljivo ako se sadi sa cvećem hladnih plavih boja, kao što su lobelija, ladolež ili ageratum. Stvara se zanimljiv aranžman kada se kombinuje sa kordilinom i koleusom.

Iako se gazanija, najčešće gaji kao jednogodišnja baštenska biljka može da prezimi na zaštićenom mestu gde je temperatura iznad nule. U uslovima blaže zime u vrtu se može prekriti suvim lišćem da je ne bi oštetio mraz. Ako joj se koren ne smrzne i ostane zdrava traje i cveta nekoliko godina. U rano proleće se može razmnožiti podelom busena.

Gazanija se veoma lako razmnožava iz semena. Na otvorenom se seje kada prođe opasnost od mrazeva. Setva semena na prozorskoj dasci počinje od marta. Seme se pospe tankim slojem zemlje, mešavine peska i treseta ili peska i perlita, i zalije, a zatim prekrije folijom dok ne proklija. Kada mlade biljke proklijaju, posle 7 do 10 dana stavljaju se na svetlo mesto, a ako su posejane gusto rasađivanjem se razređuju. Postepeno ih treba navikavati na spoljašnje uslove iznošenjem napolje kada je toplo vreme. Krajem aprila i početkom maja iznose se napolje i sade na stalno mesto.

Pročitano 19662 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci