Artnit

Utorak, 01 April 2014 14:50

Nega eukaliptusa Istaknut

Eukaliptus se može prilagoditi rastu u zatvorenom prostoru. Neke vrste, kao što su na primer jabučasti eukaliptus (Eucalyptus gunnii), limun eukaliptus (Eucalyptus citriodora) i srebrni dolar eukaliptus (Eucalyptu cinerea) se veoma uspešno gaje kao sobne biljke. Ako se eukaliptusu obezbedi dosta sunčeve svetlosti postaje laka biljka za gajenje. Pravilnom negom eukaliptusa dobija se ne samo zanimljiv detalj, već i svežiji vazduh u domu.

Veću saksiju sa eukaliptusom treba staviti na mesto koje će imati dosta direktne sunčeve svetlosti. Odgovara mu mesto na istočnom i zapadnom prozoru.

Eukaliptusu odgovaraju temperature od 16 do 18 stepeni. Leti se može izneti napolje, a u toku zime mu odgovara zaštićeni, prohladni, dobro osvetljen prostor. Može da prezimi i pri hladnoći od 4 do 5 stepeni na svetlom mestu.

U toku godine eukaliptus treba zalivati redovno, a zemljište održavati vlažnim. Od proleća do leta zaliva se obilnije, a zimi umereno.

Eukaliptus se prihranjuje đubrivom za sobne biljke svake dve nedelje, od aprila do avgusta. Ne prija mu đubrivo koje sadrži fosfor.

Pošto eukaliptus brzo raste, da ne bi bio isuviše visok treba ga redovno orezivati, a najbolje u oktobru i novembru. Orezivanjem se može oblikovati u zanimljiv žbun.

Eukaliptus se razmnožava semenom koje se seje krajem januara ili početkom februara u dobro obrađenu ilovasto-humusnu i vrlo propusnu zemlju, na temperaturi od oko 18 stepeni. Mlade biljke se javljaju za oko nedelju dana.

Pročitano 11019 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 29 Juli 2019 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega eukaliptusa