Artnit

Subota, 29 Mart 2014 16:59

Nega aspidistre Istaknut

Aspidistra, ili ukrasni kukuruz je veoma otporna sobna biljka koja se lako prilagođava skoro svim uslovima. Zovu je i sirotinjska palma, jer može da podnese i veliku nemarnost oko njene nege. Zato je idealna sobna biljka za početnike u gajenju sobnih biljaka, kao i one koji nemaju puno vremena za njihovu negu.

Aspidistra se može držati na svim mestima u domu, pa i tamnijim. Odgovara joj mesto koje nije na direktnom i jakom suncu. Smeđa, spržena mesta na listovima su znak da ima suviše direktnog sunca.

Iako podnosi promene temperature, aspidistri najviše odgovara sobna temperature od 18 do 24 stepeni. Leti se može izneti napolje, a u toku zime joj odgovara mesto u zatvorenoj nezagrejanoj prostoriji, ali ne ispod 10 stepeni.

Aspidistra podnosi promaju, suv vazduh, otporna je na prašinu.

Za aspidistru je bolje da ima manje vlage u zemljištu, nego da je ima suviše. Podnosi i kada se ne zaliva duže ako je niža temperatura. Zbog mnogo vlage u zemljištu listovi na ivici ili vrhu požute, lako se cepaju i krzaju. Ti oštećeni delovi se seku makazama.

U toku leta aspidistri je potrebno obilno zalivanje, ali u podmetaču ne treba da stoji voda, jer je osetljiva na veliku vlagu. Ako se jave smeđe mrlje na listovima znak je da se zaliva previše, i ne treba je zalivati neko vreme. Zimi se zaliva umereno.

Da bi se osvežila u toku leta listove aspidistre treba povremeno oprati. Takođe, treba ih povremeno očistiti od prašine mokrom krpom ili sunđerom, ali bez hemikalija za dodavanje sjaja sobnim biljkama.

Aspidistri odgovara dovoljno rastresita zemlja, propusna i snažna.

U toku leta aspidistra se prihranjuje svakih 10 dana. Ako se suviše prihranjuje listovi napuknu i treba prestati sa prihranjivanjem do sledeće vegetacione sezone.

Aspidistra se razmnožava veoma lako deljenjem korena u kasno proleće ili rano leto. Kada se izvadi iz zemlje, pažljivo se otrese i odstrani zemlja, a zatim podeli na rizome, tako da svaki ima 2 do 4 lista. 2 do 4 rizoma se sade zajedno u kompost, u ne preveliku saksiju. Presađene biljke treba zalivati oprezno.

Aspidistru treba presađivati u veće saksije i novu zemlju svake druge ili treće godine.

Vrste aspidistre sa šarenim listovima su osetljivije. Gaje se na svetlijem mestu u malim saksijama, u zemlji siromašnoj hranljivim materijama, jer se šarenilo listova brzo izgubi i listovi pozelene.

Ako je nega aspidistre pravilna iz korena stalno izbijaju duguljasti tamnozeleni listovi, nalik na list đurđevka, ali mnogo veći.

Pročitano 8332 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 29 Juli 2019 10:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega aspidistre