Artnit

Ponedeljak, 24 Mart 2014 16:51

Akalifa u saksiji Istaknut

Akalifa ili kako je u narodu zovu mačji rep ili lisičji rep se u poslednje vreme gaji i kao sobna biljka. Kao sobna biljka najpopularnija je Akalifa hispida, sa dugim jarkocrvenim resama. Ako je nega akalife pravilna, ona brzo raste i postaje zanimljiv koloristički detalj u enterijeru doma.

Akalifa poraste od 1,5 do 3 m u visinu. Ali, ako se gaji u saksiji, razvija se u znatno manji žbun.

U zatvorenom prostoru, akalifi je potrebna svetlost, ali ne direktna. Za lepu boju listova i resa, treba joj dovoljno jakog, ali filtriranog svetla. Na primer, odgovaraće joj svetlo koje prolazi kroz mrežaste zavese, ili mesto na istočnom prozoru. Ne odgovara joj mesta na promaji.

Temperatura na kojima se akalifa gaji je od 15 do 30 stepeni, mada dobro podnosi i letnje vrućine. Zimi joj odgovara južni prozor.

Iako može da izdrži manje periode suše, akalifu treba redovno zalivati odstajalom vodom. Podnosi mnogo vode, ali zemlja u saksiji treba da bude normalno vlažna. Zimi je treba manje zalivati, ali ne treba dozvoliti da se zemlja potpuno osuši. Pošto joj je potreban veoma vlažan vazduh, listove treba često prskati mlakom vodom, ili saksiju staviti na podlogu od vlažnog šljunka. Održavanje veće vlažnosti vazduha omogućiće gajenje po dve ili tri biljke zajedno i u društvu sa više drugih biljaka.

Cvetanje akalife zavisi od hrane koju dobija. Zato je u toku vegetacije treba prihranjivati na 15 do 20 dana tečnim đubrivom za cvetnice.

Akalifa se presađuje po potrebi, u umereno velike saksije, u hranjivu humusnu, dobro dreniranu zemlju. Odgovara joj tresetni supstrat sa dodatkom gline. Dobra drenaža se može osigurati, stavljanjem krhotina cigle ili kamenčića na dno saksije, koji ne treba da zatvore rupice kroz koje izlazi suvišna voda. Ako se presađuje svakog proleća može se samo promeniti supstrat, jer ne voli velike saksije.

U proleće akalifu treba orezati, ukloniti suve listove, a nove izdanke skratiti na oko 10 cm. Preporučuje se orezivanje u ranim fazama, odmah po sađenju, jer kasnije orezivanje značajno odlaže cvetanje.

Akalifa se razmnožava vršnim reznicama, koje se stavljaju u supstrat za ožiljavanje na temperaturi od 20 stepeni. Za brže ožiljavanje se preporučuje korišćenje hormona za ožiljavanje drvenastih reznica.

Svi delovi akalife su otrovni.

Pročitano 6119 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Akalifa u saksiji