Artnit

Četvrtak, 20 Mart 2014 17:03

Sobne biljke za svetla mesta u domu Istaknut

Sobne biljke unose živost i boje u svaki dom. Ako dom ima sunčanu sobu, ili velike prozore treba izabrati one vrste sobnih biljka koje vole sunce. Ove vrste sobnih biljaka su najbrojnije. Njima prija jaka svetlost, ali bez direktnog sunca u vreme kada je ono najjače. U toku zime mogu da se izlože potpunom osunčavanju.

Areka ili leptir palma ima uske, uspravne, rasperjane listove koji se pri vrhu savijaju formirajući zanimljive lepeze. Ona stvara tropsku atmosferu u svakom prostoru. Sporo raste i odgovara joj prosečna temperatura. Pošto voli vlagu, zemlja u saksiji treba da bude ravnomerno vlažna.

Fikus bendžanin je zanimljiv detalj u domu sa svojim vitkim granama i sjajnim tamnozelenim listovima. Može da se gaji kao malo drvo ili grm. Veoma je osetljiv na bilo kakve promene uslova u kojima boravi. Zaliva se kada je površina zemlje na dodir suva. Posuda na dnu treba da ima dobru drenažu da bi se višak vode ocedio.

Kroton je jedna od najšarenijih sobnih biljaka, koja unosi vedrinu u svaki prostor. Što je više svetlosti, boja listova je intenzivnija. Voli vlagu, i treba redovno da se zaliva, a voda ne treba da ostane stalno u podmetaču. Zaliva se kada je zemlja u saksiji suva.

Anturijum svojim neobičnim cvetovima unosi dah egzotike u svaki prostor. Potrebno mu je dosta toplote i vlage. Treba izbegavati preteranu vlagu supstrata, a kada je toplo orošavati listove.

Kalatea je popularna sobna biljka zbog svojih raznobojnih listova sa zanimljivim šarama. Potrebna joj je ravnomerna vlažnost zemlje i visoka vlažnost vazduha, i prija joj često orošavanje.

Ming aralia je zanimljiv detalj, posebno u većoj sunčanoj sobi. Njeni sitni listovi, poređani u nekoliko nivoa unose vedru razigranu atmosferu u dom. Zaliva se kada je površina zemlje u saksiji suva.

Pročitano 5945 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 01 Avgust 2019 10:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Sobne biljke za svetla mesta u domu