Artnit

Ponedeljak, 17 Mart 2014 17:33

Sobne biljke u kupatilu Istaknut

U uređenju kupatila sobne biljke mogu da doprinesu stvaranju osobene vizuelne celine prostora. Stavljanje sobne biljke u kupatilo nije samo moguće, već je i odličan način da se jeftino dekoriše kupatilo, a zelenom bojom unese prirodna svežina. Kupatila pružaju velike mogućnosti, posebno za one sobne biljke koje ne mogu dobro da uspevaju u drugim oblastima doma. U prosečnom kupatilu najbolje uspevaju otporne sobne biljke, čija su prirodna staništa senovita i vlažna mesta s jakim isparavanjima.

Da bi izabrali najbolju sobnu biljku za kupatilo morate da procenite uslove u njemu.

Prosečno kupatilo ima viši nivo vlage i povremeno je zasićeno parom. Zbog toga će sobne biljke koje zahtevaju viši nivo vlage veoma dobro napredovati, a i kupatilo se neće bez potrebe zamagliti.

Za veliko i svetlo kupatilo dobre su one vrste sobnih biljaka koje odlično podnose vlagu, a u kombinaciji sa svetlošću se gaje jednostavno. Gardenija, azaleja, orhideja, anturijum će svojim cvetovima uneti raznovrsnost boja. Asparagus zelenim listovima unosi osveženje, a kalatea i maranta zanimljivim šarama vedrinu u jednobojno kupatilo.

U velikom kupatilu, sa većim prozorima postoji i veća mogućnost izbora sobnih biljaka, kao i aranžiranja saksija. Palme, paprati ili fikusi unose tropsku atmosferu u ovaj prostor.

Mnoga kupatila imaju male prozore. Zato im odgovaraju sobne biljke sa malim zahtevima za osvetljenjem, koje dobro podnose vlagu. Dobar izbor su: ukrasni kukuruz (Aspidistra elatior), kovrdžava paprat (Nephrolepis exaltata), filadendron puzavica (Philodendron oxycardium), kraljevska begonija (Begonia rex), sanseverija (Sansevieria), hlorofitum (Chlorophytum), spatifilum (Spathiphyllum), zamija (Zamioculcas zamiifolia), monstera (Monstera deliciosa), aglaonema (Aglaonema), bambus (Bambusa), bršljan (Hedera helix) i bršljanolika aralija (Fatshedera).

Sobne biljke se mogu gajiti i u kupatilima bez prozora, ali ako se stave posebne fluorescentne sijalice ili su vrata otvorena veći deo dana, kako bi dobile dovoljno dnevne svetlosti iz susednih prostorija.

Dok je mnogim sukulentima potrebno malo svetlosti, visoka vlažnost bi ih mogla uništiti. Ne držite ni sobne biljke koje vole svetlost, kao što su kaktusi i afričke ljubičice.

Sobne biljke u kupatilu ne treba da budu izložene prskanju šampona, pene za kupanje ili drugih hemijskih sredstava. Listove treba najmanje jednom nedeljno lagano prebrisati vlažnom mekanom krpom.

Za moderan stil uređenja kupatila dobre su metalne ili plastične saksije. Saksije smeštene u pletene korpe odgovaraju više klasičnom ili rustičnom stilu uređenja.

Mnoga kupatila su mala i u njima stavljanje biljke na pod često nije dobra opcija, a neke biljke mogu previše da se izduže. Većina sobnih biljaka se može staviti na neko više mesto, kao što su police ili stočić.

Ukoliko postoji mogućnost da se stavi na plafon kuka, viseće biljke bi bile idealne. Ako kupatilo ima prozor, prozorska daska je takođe dobar izbor. Uz to, treba voditi računa da biljka nije izložena promaji.

Pročitano 16911 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 01 Avgust 2019 10:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Sobne biljke u kupatilu