Artnit

Nedelja, 16 Mart 2014 17:03

Nega tamjanike Istaknut

Tamjanika (Plectranthus), ili kako se često naziva Sveta Petka gaji se kao višegodišnja biljka, a češće kao jednogodišnja. Zanimljiv je izbor za enterijer, ali i eksterijer doma, zbog raznovrsnosti vrsta, boje cvetova, teksture, mirisa i forme. Lako se gaji i zahteva samo malo nege.

Kao sobna biljka, tamjanika je voma prilagodljiva. Potrebno joj je mnogo svetlosti, indirektne svetlosti, a samo nekoliko sati direktnog sunca dnevno. Podnosi senku, direktno sunce i suv vazduh.

U vrtu, na terasi ili balkonu tamjanika napreduje u poluhladu ili hladnijim mestima na jugu. Idealno mesto u vrtu je u senci drveća. Nega u vrtu se odnosi, pre svega na redovno okopavanje i plevljenje korova.

Od proleća do jeseni tamjaniku treba zalivati obilnije, na 5 do 7 dana mekom vodom i povremeno prskati listove. Podnosi i povremenu kratkotrajnu sušu. Preporučuje se da zemljište uvek bude dovoljno vlažno.

Tamjanika se često gaji kao jednogodišnja baštenska biljka, jer ne podnosi niske spoljne temperature, a one niže od 10 stepeni joj nanose oštećenja. Ako se gaji kao sobna biljka treba da se unese u zatvoren topliji prostor, i ređe zaliva.

Svake dve do tri godine, a najbolje, kada preraste saksiju, tamjaniku treba presaditi u dobro dreniran, hranljiv supstrat.

Tamjanika se lako razmnožava reznicama koje se uzimaju sa matične biljke, u proleće ili leto. Reznice se zabodu u vlažnu baštensku zemlju i brzo se ukorenjuju.

Pošto tamjanika ima snažan rast treba usmeravati obim njenog rasta. Orezivanjem bujnih izbojaka i otkidanjem rastućih vrhova stvara se zbijenija forma biljke.

Tamjanika se gaji pojedinačno, ali i sa drugim cvetnim jednogodišnjim vrstama u žardinjerama ili većim saksijama. Kada se sadi sa drugim biljkama treba da se napravi veće rastojanje između njih, zbog njenog snažnog žilnog sistema, koji potiskuje slabije ukorenjene vrste. Zanimljive su kombinacije sa petunijama, koleusima, muškatlama, salvijama.

Pročitano 18139 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 30 Juli 2019 10:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega tamjanike