Artnit

Nedelja, 09 Mart 2014 18:51

Nega ruža stablašica Istaknut

Ruže stablašice zauzimaju malo mesta i potreban im je samo mali deo zemlje, i zato se mogu saditi u manje vrtove, ali i u saksije ili žardinjere. Ove popularne baštenske biljke svojim raznovrsnim formama i mirisnim cvetovima unose vedru notu u svaki prostor.

Ružama stablašicama odgovara mesto na kome ima dovoljno svetlosti, gde postoji normalno strujanje vazduha. Postoji i veliki broj sorti koje uspevaju i u polusenci.

Preporučuje se ređe, ali obilnije zalivanje ruža stablašica, zalivanje crevom u podnožju biljke ili korišćenje sistema kap po kap. Zalivanjem preko listova povećava se mogućnost pojave oboljenja.

Ruže stablašice najbolje uspevaju na kvalitetnom humusnom zemljištu. Da bi se osigurao protok vode u dublje slojeve i sprečilo zadržavanje na površini zemljište mora da ima dobru drenažu.

Nakon nabavke sadnicu ruže stablašice treba zasaditi u najkraćem roku, da ne bi došlo do dehidracije. Pre sađenja preporučuje se i da se sadnica potopi u mešavinu vode i zemlje, a zatim se sadi u rupu iskopanu dve nedelje ranije, dubine i širine 40 do 50 cm, na čije dno se dodaje kvalitetna zemlja za ruže. Oslonac - štap, pritka ili kolac štiti ružu od jačih vetrova i loma, a njegov vrh treba da bude u visini dna krošnje, odnosno mesta kalemljenja. Oslonac se zabada čvrsto u zemlju, neposredno uz središnji deo rupe, sa one strane sa koje duva vetar, a sadnica postavlja u sredinu, rupa ispuni zemljom koja se dobro utisne, a zatim dobro zalije. Ruža se blago privezuje uz oslonac na nekoliko nivoa.

Orezivanje ruža stablašica zavisi od toga koja je vrsta ruže kalemljena na stablo, i počinje u prvoj godini u toku cvetanja. Da sneg ne bi polomio stablo u jesen se kuglaste forme orezuju kao čajevke, a kod padajućih formi grane se skraćuju na polovinu. U proleće se uklanjaju oštećene, izmrzle, osušene grane i grane koje se razvijaju prema sredini bokora. Glavne mladice se skraćuju na 20 do 25 cm, a bočne za trećinu. Kod padajućih formi ruža samo se uklanjaju stare grane. Mladice iz te sezone ne treba orezivati. U toku leta odstranjuju se precvetali cvetovi, ispod vršnih listova. Nakon nekoliko godina počinje se sa podmlađivanjem i uklanjanjem suviše starih grana.

Ruže stablašice su osetljive na niske temperature, a posebno sorte žute boje. Da bi se zaštitile od mraza, njihove krošnje se mogu napuniti slamom i obaviti papirnom, jutenom kesom ili granama zimzelenog drveća, a sneg se čisti redovno. Zagrtanjem se takođe štite od izmrzavanja, a u proleće se moraju odgrnuti, najkasnije do sredine marta. Ruže posađene u saksiju u toku zime treba uneti u hladniju prostoriju, na temperaturu oko 5 stepeni. Povremeno ih treba zalivati.

Nega ruža stablašica podrazumeva redovno okopavanje i uklanjanje korova. U vegetaciji treba okopavati oko ruže i ne dozvaliti da oko njenog stabla zaraste trava.

Ruže stablašice se prihranjuju specijalnim đubrivom za ruže. Prvo đubrenje treba da bude pre prvog, a sledeće pre drugog perioda cvetanja.

Zaštita od štetočina i bolesti se ne razlikuje od zaštite drugih vrsta ruža.

Pročitano 29700 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 23 Juli 2019 13:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega ruža stablašica