Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 06 Mart 2014 16:07

Tamjanika - Sveta Petka Istaknut

Tamjanika (Plectranthus) poznata i pod nazivom Sveta Petka se gaji kao sobna biljka, ali i na balkonima, terasama ili u vrtovima zbog svojih zanimljivih dekorativih listova intenzivnih boja. Njeni listovi izuzetno mirišu i imaju mirisna ulja koja teraju neke insekte, a naročito moljce.

Rod tamjanike obuhvata oko 350 vrsta puzavih, polupuzavih i grmolikih, uglavnom višegodišnjih biljaka, koje potiču iz Afrike, Australije i jugoistočne Azije. Neke vrste se gaje kao ukrasne biljke, dok se neke gaje kao lisnato povrće ili korenasto povrće zbog svojih jestivih krtola ili koriste kao lek.

Latinsko ime roda - Plectranthus potiče od grčkih reči plectron, što znači mamuza i anthos, što znači cvet. Zajednički naziv za biljke iz ovog roda je cvet mamuza.

Cela tamjanika je aromatična. Njene grane su povijene, obrasle naspramnim izduženim listovima jajastog oblika, koji porastu do 6 cm. Listovi mogu da budu zeleno-bele, zeleno-zlatne ili zeleno-srebrne boje.

Izbojci nekih vrsta tamjanike mogu da dostignu dužinu od 2 m. Ovi izdanci padaju naniže i stvaraju poseban vizuelni efekat, što je čini idealnom za viseće korpe ili saksije, ali i za kombinovanje sa saksijskim cvećem.

Cvetovi tamjanike su mali, u beloj ili u svetloljubičastoj boji. Sakupljeni su u manje grozdaste cvasti i nepravilno raspoređeni po granama.

Plectranthus coleoides variegatus koji ima listove svetlozelene boje, sa belim talasasto urezanim rubom se najčešće gaji kao sobna biljka.

Pročitano 11091 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci