Artnit

Petak, 30 Novembar 2012 12:56

Čarolija dekorisanja sobnim biljkama u domu Istaknut

Sobne biljke mogu biti divan ukras ili detalj u enterijeru doma. One mogu da ulepšaju atmosferu i ambijent doma i da ga učine gostoljubivijim, toplijim, svežijim. U domu sobne biljke uvek stvaraju prijatan vizuelni doživljaj i daju osoben pečat uređenju doma.

Dnevna soba je uglavnom najveća prostorija u domu i zato za nju treba izabrati veće biljke, kao što su na primer, fikusi, filadendroni, palme, juke. A ako je dnevna soba manja, bonsai ili ciklama može da bude divan ukras na komodi ili na stolu.

Kao i dnevna soba, trpezarija je prostor u kojem se porodica najčešće okuplja. Ovaj prostor se može ulepšati i učiniti intimnijim i toplijim unošenjem sobnih biljaka. Posebno su zanimljive paprati i lozice, kao i cvetajuće biljke orhideja i ciklama.

Za kuhinju su idealne začinske biljke kao što je origano, bosiljak, majčina dušica, vlašac, ruzmarin. Na kuhinjsku prozorsku dasku osim začinskih biljaka, možete staviti i kaktus sa lepim cvetovima, kao što je na primer, božićni kaktus.

U kupatilu svaka velika zelena lisnata biljka u terakota saksiji stvara osećanje relaksacije. Najbolje sobne biljke za kupatilo su izdržljive vrste kojima nije potrebno puno svetla i ne traže puno pažnje. Neke od njih su bambus, bršljan, begonija i difenbahija. Paprat okačena u korpici ili puzajuća peperomija su idealan izbor za malo kupatilo.

Dekorisanje hodnika može mnogo doprineti celokupnom utisku o enterijeru doma. Ako imate veći hodnik možete izabrati lisnate biljke kao što su palme ili dracene koje daju dobru impresiju na ulazu u dom. Koristite uvek dosta izdržljive sobne biljke kao što su klivije, begonije, bršljan, drvo života, lozice, zeleni ljiljani. Ukoliko u hodnicima imate krovne prozore možete ispod njih da stavite fikuse i begonije.

Postoji mišljenje da ne treba držati sobne biljke u spavaćim sobama. Istina je da noću biljke konzumiraju kiseonik iz sobe, ali ta potrošnja je veoma mala. Zato su za spavaće sobe najbolji izbor biljke koje proizvode kiseonik u noćnim satima kao, što su na primer kriptant, neoregelija, ehmeja. Takođe, posebno su lepe za ovaj prostor fuksija, kineski jasmin, orhideja. Za one koji vole tropski stil uređenja dobar izbor je palma.

Pročitano 7867 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 12 April 2021 10:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Čarolija dekorisanja sobnim biljkama u domu