Artnit

Subota, 22 Februar 2014 19:28

Zimzelen - simbol besmrtnosti Istaknut

Zimzelen (Vinca) je višegodišnja biljka sa poleglim, puzajućim stabljikama koje dostižu dužinu do 1,5 metara. Raste po obodima šuma, uz stene i zidove. Kao ukrasna biljka se gaji zbog sjajnih tamnozelenih listova i zanimljivih cvetova, najviše kao pokrivač tla u vrtovima.

Rod Vinca obuhvata šest vrsta. Opisao ga je 1753. godine Karl Line. Latinsko ime roda Vinca je izvedeno od latinske reči vincire, što znači povezati, okovi. Nazivaju ga i zimski cvet. Engleski i slovenski naziv za ovaj rod je zimzelen, a u Indiji je poznat kao biljka sadaphuli, što znači uvek cvetajuća.

Uz zimzelen se vezuju različita značenja. Zbog svojih listova je postao simbol besmrtnosti i smatran je za simbol kruga života i ponovnog rađanja. U srednjem veku tokom javnih pogubljenja bliska rodbina ili prijatelji osuđenog su nosili cvetove zimzelena, jer su verovali da će se duša pogubljenog preseliti u raj. U starom Rimu smatrana je za simbol nevinosti i čestitosti i devojke su nosile vence od grančica ove biljke. U hrišćanskoj religiji i ikonografiji zimzelen predstavlja nevino stradanje Isusa Hrista.

Zimzelen se gaji od davnina, od antičkih vremena. U srednjem veku se gajio u zamkovima i vrtovima manastira. O lekovitosti zimzelena pisali su Dioskorid, Plinije i Galen, koji su ga preporučivali za lečenje krvarenja. Arheolozi ponekad koriste populaciju zimzelena da bi pratili ostatke nekadašnjih naselja. Kultivacija zimzelena je počela 1920. godine u Francuskoj.

Listovi zimzelena su tamnozeleni, elipsoidni, kožasti, sjajni, dugi oko 3 do 5 cm.

Zimzelen cveta u proleće, od marta do maja, mada se do jeseni pojavljuju povremeno usamljeni cvetovi. Cvetovi su tanjirasti, sa pet latica, veličine 2 do 3 cm. Imaju prijatan miris i najčešće su ljubičaste ili modroplave boje, ali mogu biti i bele boje. Danas postoje i brojni kultivari sa raznovrsnim bojama cvetova.

Dve vrste, mali zimzelen (Vinca minor) i veliki zimzelen (Vinca major) se najviše gaje kao ukrasne baštenske biljke. Pošto su niske i šire se brzo često se koriste kao pokrivač tla umesto travnjaka, naročito za mesta u senci drveća. Mogu se saditi uz ogradu i kamenjar. Pogodan je za potporne zidove, kada se spušta niz njih, ali treba kontrolisati rast, da ne bi ugrozio ostale slabije biljke.

Zimzelen izgleda zanimljivo u žardinjerama ili saksijama na terasama i balkonima.

Danas su dostupne mnoge sorte sa različitim listovima, bojama cvetova i visinom stabljike.

Pročitano 7937 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 20 Mart 2014 18:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Zimzelen - simbol besmrtnosti