Artnit

Nedelja, 02 Februar 2014 16:34

Stromanta - šareni cvetni prekrivač Istaknut

Stromanta (Stromanthe sanguinea) se kao sobna biljka uglavnom gaji zbog dekorativnog lišća, ali uz dobru negu može i da procveta. Kao sobna biljka ona unosi boju i postaje zanimljiv tropski detalj u svakom prostoru.

Stromanta pripada porodici Marantaceae. Kao i rod maranta ima spor i zbijen rast, a po istaknutim šarama je slična rodu kalatea. Njeno ime potiče od grčkih reči stroma, što znači prekrivač ili dušek i anthos, što znači cvet.

Tropska biljka stromanta potiče iz Južne Amerike. Najrasprostranjenija je u Brazilu, Kolumbiji i Venecueli.

Stromanta je gomoljasta višegodišnja biljka koja može da poraste i do 1,5 m. Kao sobna biljka, u zavisnosti od veličine saksije, u kojoj se nalazi obično dostiže visinu od 40 do 70 cm.

Zimzeleni listovi stromante imaju osnovnu tamnozelenu boju, uski su, dugi 30 do 40 cm, a mogu biti široki i do 10 cm u svom prirodnom staništu. Listovi formiraju grmoliku rozetu, koja naraste do 50 cm u visinu i oko 60 cm u širinu. Gornji delovi listova su sivo-zelenkasti, prošarani svetlim mrljama, a na naličju purpurno-crvene boje. Postoji nekoliko kultivara sa izuzetno lepim prošaranim listovima u nijansama ružičaste, crvene, bele ili zelene boje. Noću se listovi sklapaju, ali su preko dana otvoreni i prate sunce. Kretanje listova u toku dana zavisi od potrebe biljke za svetlošću ili potrebe da se sakrije od štetnog zračenja sunca u podne. Ponekad biljka izgleda kao da su joj listovi polomljeni, a ponekad su listovi uspravljeni i izgledaju kao ruke sklopljene u molitvu.

Na prirodnim staništima stromanta cveta zimi i u proleće, ali kao sobna biljka cveta veoma retko. Cvetovi rastu u grozdovima na vrhu visoke stabljike. Oni su beli do svetložuti i okruženi cevastim crveno-narandžastim laticama nalik na lišće.

Pročitano 7879 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Stromanta - šareni cvetni prekrivač