Odštampajte ovu stranicu
Subota, 25 Januar 2014 20:19

Nega monstere Istaknut

Monstera (Monstera deliciosa) je popularna ukrasna sobna biljka koja se zbog jestivih plodova naziva meksički hlebovac, a zbog izgleda svojih listova biljka švajcarski sir. Nazivaju je i filadendron, iako ona ne spada u vrstu filadendrona. Veoma je otporna i lako se održava. Uz veoma malo pažnje i pravilne nege monstera godinama ukrašava dom.

Senovita i prostrana mesta u domu najviše odgovaraju monsteri, jer brzo raste i širi se. Idealna je sobna biljka za veliki i slabije osvetljen prostor, kao što su dnevna soba ili hodnik.

Monsteri najviše prija temperatura od 24 do 26 stepeni, ali može da podnese i mnogo više temperature. Zimi je ne treba držati na temperaturi nižoj od 10 stepeni.

Monstera ne zahteva puno vode, i zaliva se mekom vodom. Tokom leta zaliva se svakih 5 do 6 dana, tako da joj zemlja stalno bude vlažna. U toku zime zaliva se na 10 do 12 dana, tako da zemlja ne bude suva, ali da nije ni navlažena.

Mada podnosi i suv vazduh monsteri više odgovara visoka vlažnost vazduha. Zato lišće treba povremeno prskati mlakom vodom, a saksija može da se stavi na mokre kamenčiće ili u veću posudu sa vlažnim tresetom.

Listovi monstere se povremeno čiste vlažnom krpom ili sunđerom. Pri čišćenju ih treba pridržavati sa donje strane da se ne bi oštetili.

Tokom perioda vegetacije monstera se prihranjuje tečnim đubrivima, svake dve do tri nedelje. Ako listovi nemaju svežu lepu boju dodaje se đubrivo bogato amonijakom ili kalijumom.

Pošto je monstera puzavica, da bi lakše stajala i podnosila težinu svojih velikih listova potreban joj je neki čvrst štap za podupiranje. Njeno vazdušno korenje treba vezati, usmeriti ka zemlji u saksiji da bi se zakorenilo, i tako dobio dodatni podupirač.

Poželjno je presađivanje monstere jednom godišnje, u proleće. Kada dostigne maksimalnu veličinu može se menjati samo gornji sloj zemlje.

Monstera se razmnožava u proleće, reznicama vrhova stabljike u klijalištu pri temperaturi od 24 do 27 stepeni, a reznice se mogu zakoreniti i u vodi. Čvorovi listova mogu da budu reznice, ali sporije rastu i potrebna im je temperatura od 34 stepeni. Najednostavniji način je da se odrezani list stavi u vodu, a kada se pojave korenčići prebaci u mešavinu treseta i peska gde će da se zakoreni.

Kada previše poraste monstera se može iseći na željenu dužinu. Deo koji je ostao u zemlji se i dalje zaliva, a biljka će izbiti iz stabla sa strane i početi da raste.

Požuteli listovi monstere se ostavljaju na stablu dok sami ne otpadnu. Odumiranje donjih listova zimi je uobičajena pojava. Međutim, kada se više listova osuši istovremeno, uzroci mogu da budu suviše tvrda voda za zalivanje, obilnije zalivanje, suv vazduh ili kisela zemlja.

Monstera nije podložna bolestima. Mogu je napasti štitaste vaši, a ako je zemlja previše kisela mogu da se razviju larve mušice.

Po feng šuiju, monstera je idealna u svakom prostoru u kojem je potrebno smirivanje.

Pročitano 13705 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 11 Januar 2019 11:52
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci