Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 14 Januar 2014 16:38

Nega irezine Istaknut

Irezina je dekorativna tropska biljka sa zanimljivim oblicima i intenzivnim bojama listova. Kao jednogodišnja biljka, sa baštenskim cvećem stvara zanimljive kolorističke kombinacije. U saksijama ili visećim korpama, kao višegodišnja biljka postaje zanimljiv detalj u prostoru.

Dok su manje irezine napreduju u delimičnoj senci, ali kako rastu mogu da tolerišu više svetlosti. Da bi zadržale intenzivnu boju lišća i stabljike treba ih držati na svetlom mestu. Pošto traži i puno toplote odgovara joj mesto u toploj sobi uz prozor. Ako su temperature niže od 10 stepeni njeni listovi opadaju.

Kao i svaka tropska biljka, irezina voli vlagu i koren mora biti stalno vlažan. Zaliva se obilno mlakom, mekanom vodom. U podmetač saksije mogu da se stave kamenčići, a u njemu uvek treba da bude vode koja će vlažiti vazduh oko biljke. Prija joj i svakodnevno prskanje mlakom vodom. Ako nema dovoljno vlage listovi se suše i opadaju.

Zemlja idealna za gajenje irezine je tresetni supstrat.

Najbolje vreme za presađivanje irezine je proleće. Presađuje se po potrebi, kada korenje počne da izlazi ispod saksije.

Irezina se lako razmnožava reznicama, dugim oko 7 cm. Reznice mogu da se stave u vodu da puste korenje ili odmah posade u saksiju s običnom zemljom za cveće.

Da bi irezina bila razgranata treba je redovno skraćivati. Poželjno je da se više puta zakida i njen vrh, da bi bila razgranatija. Što se češće skraćuje bolje raste i ima lep oblik grma.

Irezina se kao jednogodišnja biljka sadi u vrtove i žardinjere. Leti se može ukopati sa saksijom u vrt, ali sa pojavom prvih mrazeva se mora uneti u zatvorenu prostoriju.

Irezina se često gaji kao višegodišnja sobna biljka sama ili u kombinaciji sa drugim tropskim biljkama.

Pročitano 8078 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci