Artnit

Subota, 28 Decembar 2013 17:26

Ruzmarin - simbol sećanja i ljubavi Istaknut

Ruzmarin je mirisna zimzelena začinska biljka. Gaji se u vrtovima, na terasama, balkonima i sve češće kao sobna biljka. Ovaj zanimljiv dekorativni grm oplemenjuje svaki prostor, ali može uvek da postane i koristan začin.

Ime ruzmarina potiče od latinskih reči, ros (rosa) i marinus (more), što u prevodu znači morska rosa. Ovaj naziv ukazuje da je za njegov rast veoma povoljan povetarac sa mora, koji donosi vlagu.

Ruzmarin je grmolika biljka. Sporo raste i može da naraste od jednog do tri metra visine.

Grane ruzmarina su odrvenele i gusto obrasle igličastim, kožastim listovima bez peteljaka, sivo-zelene boje. Listovi imaju aromatičan opojan miris i pikantno ljut opor i gorak ukus i koriste se kao začin. Protrljani među dlanovima listovi daju sok koji prijatno osvežava.

Ruzmarin cveta u proleće. Cvetovi su svetloplavi, sitni i u gornjim delovima skupljeni u cvasti, i privlače pčele.

U cvetovima i listovima ruzmarin sadrži etarska ulja, smolu, tanin gorke materije i male količine saponina. Često se koristi u medicini, kozmetici i kao prirodan lek.

Ruzmarin potiče iz mediteranskih krajeva. U primorskim oblastima raste kao samonikli žbun, dok se u drugim krajevima gaji u vrtu ili u većoj saksiji na terasi. Kao sobna biljka može da se gaji tokom cele godine. Dobar izbor za saksiju sa ruzmarinom je uvek daska na kuhinjskom prozoru.

Ruzmarin može da se koristi za formiranje niske žive ograde, do jednog metra visine, i tada se redovno oblikuje u željeni oblik, najčešće kvadratni.

Cvetovi ruzmarina imaju simboliku sećanja i ljubavi, i zato se često koristi za dekoraciju proslava.

Pročitano 12138 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ruzmarin - simbol sećanja i ljubavi