Artnit

Nedelja, 22 Decembar 2013 17:11

Orhideja Cambria - Beallara Istaknut

Orhideja Cambria ili kako je još nazivaju Beallara je hibrid nastao ukrštanjem drugih vrsta orhideja. Ove orhideje su veoma rasprostranjene kao sobne biljke jer su otporne, lako rastu i razmnožavaju se i njihova nega nije previše zahtevna. Raznovrsne boje i oblici cvetova unose delić egzotike u dom.

Cambria je prilično neobična, jer prirodno ne raste u divljini, stvorena je u laboratoriji 1911. godine. Lišće ove orhideje je svetlozelene boje. Cvetovi su različitih veličina i oblika, od onih pola santimetra do čak 10 santimetara, od oblika zvezde do okruglog oblika. Crvena i ljubičasta su najčešće boje cvetova, ali ima i ružičastih, naranđastih, braon, belih i žutih, kao i različito prošaranih belom bojom.

Idealna temperatura za orhideju Cambria je od 18 do 22 stepeni. Osetljiva na temperaturna kolebanja i ne odgovara joj pad temperature ispod 12 stepeni. U periodu mirovanja treba je držati na hladnijem mjestu, ne preko 17 stepeni. Leti se može izneti napolje.

Orhideja Cambria zahteva mnogo svetla, ali joj ne prija direktno sunce, posebno tokom rasta, u periodu mart-septembar. Prejako, direktno sunce spaljuje listove.

Orhideja Cambria se zaliva kada se zemlja malo osuši. Krajem leta, kada se formiranje nove lukovice završi, treba smanjiti zalivanje. Tokom zime kada je u periodu mirovanja ne treba preterivati sa zalivanjem, dovoljno je jednom u 15 dana. Kada počnu da rastu nove lukovice u proleće treba povećati zalivanje. Prija im zalivanje potapanjem u vodu barem jednom nedeljno. Međutim, ako su pseudolukovice potpuno tvrde i popunjene zalivanje se smanjuje, na jednom u 15 dana.

Orhideja Cambria će najbolje napredovati u neprovidnoj saksiji od poroznog materijala sa više rupa na dnu, poput terakote, koja može da štiti koren od dnevne svetlosti, omogućava najveći protok vazduha i upija višak vlage. Na dno saksije se stavlja malo materijala za drenažu, kao što su na primer kamenčići, šljunak, a zatim supstrat za orhideje koji se sastoji od mahovine, kore drveta, lišća, korenja paprati.

Da bi više cvetale orhideje Cambria se prihranjuju veštačkim đubrivom jednom mesečno.

Kada preraste saksiju, uglavnom nakon dve godine orhideja Cambria se presađuje u proleće u veću saksiju, kada je zemlja u saksiji suva. Pri tome se odstranjuje trulo korenje i ostaci starog supstrata, ne pritiska previše da se ne oštete lukovice. Posle presađivanja prihranjuje se više u toku dva meseca.

U zavisnosti od uslova sredine orhideje Cambria cvetaju u proleće, leto ili jesen. Period cvetanja traje oko šest nedelja, a može da cveta i nekoliko puta godišnje. Posle cvetanja treba u potpunosti odrezati cvetnu dršku. Na kraju perioda cvetanja razvijaju se nove pseudolukovice, iz kojih nastaje nova biljka koja opet cveta.

Pročitano 16850 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 16 Juli 2019 10:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Orhideja Cambria - Beallara