Artnit

Utorak, 26 Novembar 2013 18:54

Sobni bršljan – dekorativna puzavica Istaknut

Sobni bršljan je puzavica koja u enterijeru doma može da postane zanimljiv ukras. U visećem obliku ili obavijen oko metalnih, plastičnih ili drvenih struktura bršljan oživljava prostor svojom bojom. Dobro podnosi zagađenja, veoma je otporan i pogodan za tamnije prostorije.

Postoje mnogobrojne sorte bršljana koje se mogu gajiti kao sobne biljke. Nekim sortama je rast grmolik, dok su druge izrazite puzavice.

Kožasti zimzeleni listovi sobnog bršljana mogu da budu poređani jedan preko drugog, spiralno raspoređeni po stabljici koja se pomoću vazdušnog korenja i vreža penje i prihvata za podlogu. Zavisno od sorte listovi mogu da budu sitni ili krupni i u više različitih oblika - duboko urezani, ravni, kovrđavi, dok druge po obliku lista uopšte ne liče na bršljan. I u boji listova sorte se međusobno razlikuju. Listovi mogu biti od svetlo do potpuno tamnozelenih ili prošarani kremastobelim, žutim, srebrenastim šarama ili sa žutim rubovima nalik na trougao ili zvezdu petokraku.

Cvetovi sobnog bršljana su belo-zeleni. Plodovi su tamnoplave bobice.

Sobni bršljani su posebno zanimljivi u visećim saksijama ili korpama. Mogu da se stave uz okvir neke slike ili uz deo nameštaja, i tako da se penju uz zid ili padaju. Veoma su dekorativni i u visećim saksijama, ili u korpama u kombinaciji sa drugim biljkama, gde zauzimaju najniži deo.

Sobni bršljan može da se oblikuje u različite forme. Ako se uz osnovu od pletene žice u željenoj formi vežu izdanci dobija se osobena zelena skulptura. Za penjanje mu treba staviti neki štap ili merdevinice.

Sobni bršljan smanjuje koncentraciju štetnih isparenja i toksina u vazduhu. On upija otrovni benzen koga ima u uljima, bojama, deterdžentu, dimu cigareta. Preporučuje se kao solucija za alergijske reakcije. Po unošenju bršljana u prostoriju posle 6 sati se neutrališe 60 odsto alergenih supstanci.

Pročitano 10584 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 08 Juli 2019 10:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Sobni bršljan – dekorativna puzavica