Artnit

Petak, 19 Oktobar 2012 08:41

Dizajniranje enterijera doma sobnim biljkama Istaknut

Sobne biljke se smatraju veoma važnim elementom u savremenom dizajnu enterijera. One čine dom prisnijim i prirodnijim, unose pokret i život, boju i zelenilo u njegov prostor. Dizajniranje enterijera doma sobnim biljkama je i odličan način da dodate lepotu i toplinu i stvorite dom koji odražava Vašu ličnost.

U uređenju prostora doma sobnim biljkama mora biti praćena dekorativna šema raspoređivanja biljaka. Ovde i tamo nije dovoljno, moramo slediti neka osnovna pravila.

Kao važna fokalna tačka u svakom enterijeru, sobne biljke se aranžiraju i smeštaju na takav način da postaju integralni deo celine prostora doma.

Odnos između broja i veličine biljaka i veličine sobe je važan. U veću sobu možete da stavite veće biljke i više biljaka. Lisnate biljke kao dracena, filadendron, palma, fikus bendžamin mogu zaista izgledati zanimljivije u većem prostoru. U malu sobu ne stavljajte mnogo biljaka. Izaberite srednje ili male biljke sa finim raznobojnim interesantnim teksturama, formama lišća ili cvetova i stavite ih na vidljivo mesto. Tako ćete dobiti vizuelno zanimljiviji prostor.

biljke-3

Mnogo sobnih biljaka cvetnica u korpi ili aranžiranih u malim saksijama na istom stolu mogu dati lep koloristički akcenat u svakoj sobi. Posebno su lepi cvetovi azaleje, gloksinije, begonije.

biljke-3-1

Drveće kao sobne biljke ima veliki značaj, naročito za dekoraciju velikih soba, hodnika ili kupatila. Sa ovim biljkama unosite i delić egzotike u dom. Najpoznatije grupe ovih biljaka su različite vrste fikusa i palmi.

biljke-3-2

Sobne biljke najbolje izgledaju ispred jednostavne pozadine. Ako imaju veliko lišće smestite ih ispred tapeta sa malim uzorcima. Zidovi obloženi drvetom ili obojeni u belo vole biljke puzavice.

violina

Sobne biljke se ponekad koriste kao paravani zato što mogu da budu efektivne u kreiranju osećaja definisanog prostora. Dobar izbor za paravane su velike lisnate sobne biljke kao što su dracena, filadendron, monstera. Viseće korpe sa hlorofitumom, episcijom, kao i male i srednje biljke kao aglaonema, difenbahija raspoređene u saksijama, mogu da budu takođe, interesantni paravani u sobi.

biljke3-3

Sobne biljke su posebno vizuelno zanimljive kada se koriste kao deo prozora. One mogu da "razbiju" jednostavnost velikih prostora stakala i da stvore interesantan izgled enterijera i eksterijera doma. Biljke koje dobro pristaju za kutije za prozore su kalatea, peperomija, koleus.

biljke-3-4

Vodite računa da Vaša dekorativna šema stvori dovoljno svetla. Ako postavite biljke ispred sunčanog zida njihove senke stvoriće interesantne i neobične uzorke na zidu, tavanici, čak i na podovima.

Budite sigurni da se boje lišća i cveća ne sukobljavaju sa Vašom dekoracijom. Verovatno ne želite da skupo opremanje doma bude umanjeno loše odabranom bojom ili formom sobne biljke ili saksije.

Mislite uvek na broj, boju i formu sobnih biljaka i način njihovog raspoređivanja. Mnoge sobne biljke izgledaju fenomenalno kada su grupisane geometrijski. Neke sijaju kada su smeštene same pored jednostavnog zida. Rasporedite biljke tako da mogu međusobno da se dopunjuju. Manje biljke stavite uvek u prvi plan, a veće i više biljke u pozadini manjih biljaka. Na taj način ćete postići vizuelni efekat - prostorija će izgledati dublje.

biljke-3-5

Pročitano 5816 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 10 April 2021 11:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Dizajniranje enterijera doma sobnim biljkama