Artnit

Utorak, 29 Oktobar 2013 19:59

Nega azaleje Istaknut

Nega azaleje je složenija, ali nagrađuje se mnoštvom prelepih cvetova u hladnije dane. Dok je većina biljaka u fazi mirovanja azaleje cvetaju. Posađena u zanimljivu glinenu saksiju postaje osoben detalj u domu. Često se za praznike ukrašava zvezdicama i raznim novogodišnjim ukrasima i tako predstavlja deo prazničnog enterijera.

Azaleji odgovara svetlo, sveže, hladno mesto koje nije na direktnom suncu, u blizini prozora i temperatura od 13 do 18 stepeni. Ako je u toploj prostorji sa suvim vazduhom brzo se suši, odbacuje lišće i pupoljke. Treba je zaštititi i od promaje i velikiih razlika u temperaturi.

Od sredine maja azalejama prija svež vazduh, pa je dobro da se iznese napolje i stavi na senovito mesto. Pre prvih mrazeva trebalo bi je ponovo uneti u dom. U jesen i u zimu treba da bude u prostoriji gde je temperatura od 5 do 12 stepeni. Kada pupoljci počnu da pokazuju boju cveta treba je staviti na toplije mesto, na oko 18 stepeni.

Azaleji odgovara vlaga i prskanje listova. Zemlja ne sme da bude sasvim suva i treba je održavati ravnomerno i umereno vlažnom, posebno u vreme cvetanja. Zaliva se direktno na koren biljke, a suvišna voda se prosipa iz podmetača. Lišće i cvetovi moraju da budu suvi, da bi se sprečila gljivična oboljenja. Zaliva se bar 2 puta nedeljno, a tokom perioda cvetanja i svaki dan. Za zalivanje i prskanje se koristi meka voda, kišnica, destilovana voda ili prokuvana, ohlađena voda iz vodovoda. Prska se najmanje jednom dnevno, sve dok ne počne da otvara pupoljke. Tada se prskanje obustavlja jer može da izazove pojavu mrlja na cvetovima. Da bi se povećala vlažnost vazduha, saksija se može držati u podmetaču na vlažnim kamenčićima.

Ako se azaleja ne zaliva pravilno ili ako je voda pretvrda, lišće bledi, suši se, opada, a biljka može i da ugine. Tada biljku zajedno sa saksijom treba staviti u veću posudu sa mlakom vodom (oko 15 stepeni) i ostaviti 2 do 3 sata, sve dok ne prestanu izlaziti mehurići vazduha.

Posle cvetanja, pa sve do avgusta, i u vreme cvetanja azaleja se prihranjuje svake druge nedelje tečnim đubrivom za cvetnice.

Azaleja se sadi u bogatu tresetnu zemlju ili zemlju za rododendrone, koja je malo kiselkasta. Presađuje se svake 2 do 3 godine ili kada korenčići vire iz saksije, u proleće, nakon što prođe cvetanje. Manje glinene saksije su bolje nego plastične, ali zahtevaju nešto više zalivanja. Treba paziti da se zemlja kod presađivanja u saksiji dobro nabije, da ne zaostanu međuprostori u kojima korenje trune. Posle presađivanja treba je dobro prihraniti i orezati.

Azaleja se razmnožava putem reznica. Međutim, to je dugotrajan proces i vrlo komplikovan. U proleće treba uzeti poludrvenaste grančice, zabosti ih u četinarsku zemlju, pokriti staklom i držati na temperaturi od 20 stepeni uz umereno zalivanje. Ožiljene mladice se presađuju krajem leta u male saksije, a narednog proleća se presađuju, uz orezivanje i formiranje krošnje, a treće presađivanje je pred zimu, kada najjači primerci mogu i da cvetaju.

Da bi se produžilo cvetanje azaleje treba joj redovno uklanjati precvetale cvetove. Treba uklanjati osušene izdanke i listove, a posebno oprezno sve izboje sa strane za vreme cvetanja, jer lišće poćne da opada. Tek kada biljka precveta mogu da se razviju mladi izdanci, koji su osnova za dalji rast i cvetanje biljke. Skraćuju se samo predugački izdanci koji štrče.

Da bi azalea što bolje izgledala, treba odstranjivati novo, zeleno lišće koje postane veće od cvetova.

Azaleja se orezuje pre formiranja cvetnih pupoljaka. To pospešuje njen bolji rast. Može da se oblikuje i kao bonsai.

Prilikom nabavke treba se opredeliti za azaleje koje imaju mnoštvo pupoljaka koji tek treba da se otvore. Pupoljci treba da budu sasvim zreli, oko 80 procenata pupoljaka bi trebalo da pokazuje koje je boje cvet. Zdrave biljke imaju zeleno lišće.

Kada se na listovima uoče prosvetljene zone, a na naličju paučina, azaleju treba isprskati "akaricidom".

Pročitano 32979 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 11 Januar 2019 11:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega azaleje